21.8 C
Prijedor

(VIDEO) ODRŽAN TREĆI SAJAM KOMUNALNE OPREME

Treći sajam komunalne opreme “Ekspo Prijedor 2024”, u organizaciji Udruženja komunalnih i uslužnih preduzeća RS i “Komunalnih usluga” a.d. Prijedor, okupio je danas 26 izlagača iz regiona. Posjetioci su mogli da razgledaju brojne radne mašine: bagere, buldozere, rovokopače, autočistilice, specijalizovana vozila “avan” za košenje, za pranje, dok je u sajamskoj hali bila izložena HTZ oprema, sitni alati, kosilice i trimeri.
“SV Company” d.o.o. Laktaši, samo je jedno od preduzeća koje je posjetilo  sajam u gradu na Sani.
“Učestvujemo na ovom sajmu od početka i izlažemo opremu koju imamo u ponudi. Naša firma nudi kompletan asortiman opreme za komunalna preduzeća, od polovnih i novih specijalnih vozila, preko komunalne opreme, posuda za otpad, radnih mašina, rezervnih dijelova za radne mašine, tako i usluge servisiranja i reparacije vozila. Drago nam je da možemo učestvovati na jednom ovakvom sajmu i pohvalio bih organizatore i samu ideju”, rekao je predstavnik ove firme Vladan Simić.


U prijedorskom komunalnom preduzeću nisu krili zadovoljstvo odzivom izlagača. “Ovo je prilika da se na jednom mjestu direktori direktno upoznaju sa distributerima, prodavcima komunalne opreme, da vide nove tehnologije iz oblasti komunalne d‌jelatnosti i da unaprijede svoj rad. Bitno je i da grad Prijedor predstavi svoje privredne i turističke potencijale”, rekao je direktor preduzeća “Komunalne usluge” Dalibor Grabež.
Aleksandar Vračević, predsjednik Udruženja komunalnih i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da su, poučeni iskustvima kolega iz regiona, došli do zaključka da u okviru Udruženja, pored komunalnih preduzeća, treba da budu i predstavnici prateće industrije.
“Komunalna preduzeća u RS prilično zaostaju u odnosu na okolne zemlje, prvenstveno pod tim mislim na zastarjelost i manjak komunalne opreme. Svakako imamo svijetlih primjera poput ‘Komunalnih usluga’ Prijedor. Trude se na mnoge načine, zato je i značajno da baš oni upoznaju ljude koji su ponuđači opreme. U razgovoru sa ponuđačima, može se doći do polovne opreme i do načina finansiranja, nije potrebno da uvijek imate kompletan novac. Zato postoje lizing kuće. Sada se ta situacija dosta popravlja i zato i jeste cilj da kolege iz komunalnih preduzeća dobiju tu informaciju, a ovo je jedinstvena prilika za to”, smatra Vračević.


Investiciono-razvojna banka Republike Srpske preko svog projektno-finansijskog mehanizma kojeg realizuje s Vladom RS, UNDP-om i Ambasadom Švajcarske, podržava sve projekte koji doprinose poboljšanju usluga i kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici, ističu iz ove banke. Proteklih godina, podržali su tri projekta na nivou grada Prijedora.
“Riječ je o opremanju i renoviranju Poslovnog inkubatora, podršci izgradnji hladnjače za voćare u Omarskoj i treći projekat smo podržali u saradnji sa prijedorskim komunalnim preduzećem, gd‌je smo prošle godine na grant osnovi dali 100.000 KM za nabavku novog vozila za čišćenje ulica”, izjavio je v.d. direktora IRB-a RS Dražen Vrhovac. 


Sajmu je prisustvovao gradonačelnik Slobodan Javor koji je izrazio zadovoljstvo poslovanjem ovdašnjeg komunalnog preduzeća i saradnjom sa Gradom Prijedorom.
“Ove godine izdvojili smo dodatnih 100.000 KM iz budžeta Grada za nabavku još jedne mašine buldozera koja će biti smještena na deponiji. Sa 100.000 KM učestvovaće i prijedorsko komunalno preduzeće u nabavci ove važne mašine i uskoro očekujemo raspisivanje javne nabavke u te svrhe. Želim da se zahvalim svima koji su došli u naš grad, sa porukom i željom da se naredne godine okupimo u još većem broju”, rekao je Javor.
Ovaj sajam postaće tradicionalan, održavaće se prve sedmice u junu, a sam Prijedor biće uvršten u kalendar sajamskih gradova.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE