9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ODRŽANA JESENJA BERZA SITNIH ŽIVOTINJA (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas održana tradicionalna 15. jesenja berza sitnih životinja, koja je, po tvrdnjama organizatora iz prijedorskog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”, dosad najuspješnija po broju izlagača, eksponata i posjetilaca. Perad, zečevi, egzotične ptice, hrčci, ribice samo su neke od životinjica koje su mogli da razgledaju ili kupe posjetioci jednodnevne izložbe koja je održana na platou kod Mjesne zajednice Urije. Jesenja berza okupila je oko 60 izlagača iz više gradova Republike Srpske, rekao je predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja RS i sekretar Sportskog udruženja „Golub“, Prijedor, Branko Stojanović:

– Ovo je period kad završava reprodukcija životinja. To je prilika da odgajivači nešto prodaju, poklone ili zamijene. Ja se bavim golubarstvom i akvaristikom. Svaki hobi je zahtjevan, pogotovo kad se radi o živim bićima. Imate tačno vrijeme hranjenja, njege, odnosno održavanja sitnih životinja. Posebno nam je drago što svake godine imamo sve više mladih koji se zanimaju za ovaj hobi – rekao je Stojanović.

Mladen Goronjić, predsjednik Udruženja „Golub“, rekao je da je svaka manifestacija koju organizuju edukativnog karaktera, jer posjetioci iz prve ruke mogu dobiti savjete o uzgoju i ishrani svojih ljubimaca.

– Jasno je da uzgoj sitnih životinja nije jeftin. Hrana košta, takođe i vitamini, vakcine i minerali, sve to ima cijenu, a potrebno je da bi uzgoj jedinke bio kako treba, da bi životinje bile kvalitetne i reprezentativne na izložbama – istakao je Goronjić.

Jedan od redovnih učesnika na ovakvim izložbama je jedanaestogodišnji Danijel Mačak iz Novog Grada, koji sa svojim ocem uzgaja razne vrste papagaja.

– Imamo svoju malu odgajivačnicu, a ovakve manifestacije su mi veoma drage zato što, koliko god da vidim odraslih ljudi, ima i mnogo djece koja vole životinje – rekao je Danijel.

Davor Borisević iz Kozarske Dubice bavi se uzgojem sitnih životinja desetak godina, u čemu mu pomažu dva sina i kćerka.

– U posebno ograđenom dvorištu, u idealnim uslovima, držim 15-ak vrsta koka, ptica, pataka i gusaka. Ovo je prelijepa manifestacija, pogotovo zbog mladih, da ih odvojimo od kompjutera i mobilnih telefona i da vide različite vrste sitnih životinja – ističe Borisević.

Udruženje „Golub“ ima oko 80 članova, od kojih 40 aktivnih i tridesetak djece.

D. S.