U Prijedoru je održano Veče krajiških pisaca pod nazivom „S planine i ispod planine“. U programu su učestvovali članovi Poetskog teatra „Saputnici“, koji djeluje pri Filološkom fakultetu u Banjaluci. Oni su čitali kolaž književnih tekstova poznatih krajiških autora poput Petra Kočića, Sretena i Mladena Stojanovića, Branka Ćopića, Bogoljuba Petranovića i drugih. U pripremi ove književne večeri učestvovali su profesori Andreja Marić i Mladenko Sadžak. Marićeva je konstatovala da su većina krajiških pisaca bili izraziti borci za slobodu, jer su ovi krajevi često bili pod okupacijom.

„Oni su učestvovali u bunama, politici, čak i u ratovima. Međutim, zajednička nit jeste da je njihovo najjače oružje bila riječ i upravo zato smo nastojali da se podsjetimo njihove poezije. Krajiški pisci su zaslužili da ih pamtimo. Njihova misija bila je upravo borba riječju, a nekako smo osjetili da je to misija i Poetskog teatra ‘Saputnici'“, rekla je Marićeva, podsjetivši da im je ovo bilo prvo gostovanje van Banjaluke. 

„Teatar ‘Saputnici’ uglavnom čine studenti srpskog jezika i književnosti, mada nam se u posljednje vrijeme pridružuju i studenti sa ostalih studijskih programa Filološkog fakulteta. Iz godine u godinu imamo sve više članova“, rekao je Aleksandar Materić, član ove poetske družine.

Veče krajiških pisaca dio je „Prijedorskog ljeta kulture“, a organizovano je u saradnji Grada Prijedora, Filološkog fakulteta i Poetskog teatra „Saputnici“. 

D. S.

Opširnije sutra u emisiji „Prijedor danas“

PrethodniVOZILO USMRTILO MALOLJETNOG BICIKLISTU
SlijedećiODRŽAN KONCERT IZVORNOG PJEVANJA