U Donjem Petrovom Gaju sinoć je održano drugo ovosezonsko „Veče kulturnog stvaralaštva“. Pred brojnim mještanima ovog i susjednih sela, u Društvenom domu su nastupili učenici Područnog odjeljenja OŠ „Ćirilo i Metodije“, Trnopolje, folklorni ansambl Ukrajinskog udruženja „Kozak“, vokalni solisti, muzičari, izvorne grupe i narodni umjetnici.

Učenici su izveli recitacije, pjesme i igrokaze. Direktor Maja Bjeljac rekla je da OŠ „Ćirilo i Metodije“ ima ukupno 148 đaka, od kojih 14 pohađa područnu školu u Donjem Petrovom Gaju.

– Učiteljice marljivo rade s djecom, koja vrlo rado učestvuju u vannastavnim aktivnostima. Ovi đaci su dobar primjer da ako se voli ono što se radi, rezultati neće izostati – rekla je Maja Bjeljac, potkrijepivši to uspjesima ostvarenim na brojnim takmičenjima.

Priliku da pokažu šta znaju imali su i članovi folklorne sekcije Udruženja Ukrajinaca „Kozak“ iz Trnopolja.

– Rado smo se odazvali da učestvujemo na „Večeri kulturnog stvaralaštva“, jer ovo su naše komšije. Dosta djece, uključene u našu folklornu sekciju, dolazi upravo iz Petrovog Gaja – rekao je predsjednik Udruženja Štefan Stahnek.

Ova sekcija ima tridesetak članova. Za Donji Petrov Gaj odabrali su tri plesne tačke koje su pokazale dobru uvježbanost, ali i neiscrpnu energiju mladih folklorista, koje je publika nagradila toplim aplauzom.

Kristina Luč, članica „Kozaka“

– Izveli smo tri igre, s tim da ih znamo ukupno 21. Na folkloru se družimo, svi smo različito godište, ali to nam ne smeta. Član sam folklorne sekcije već 10 godina i  nisam ni jednom odustala. Imam jaku volju i želju da naučim nešto novo. Putujemo svuda i predstavljamo se u raznim zemljama – rekla je članica „Kozaka“, Kristina Luč.

„Veče kulturnog stvaralaštva“ je svojevrsni kulturni karavan koji, tokom zimskog perioda, prolazi kroz prijedorska sela s ciljem promocije i podsticaja rada kulturnih stvaralaca svih generacija, posebno mladih, rekao je organizator Saša Goronja. Do proljeća će biti održane još četiri manifestacije. U ime pokrovitelja, Gradske uprave Prijedor, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš.

– Podržavaćemo i dalje ovakve manifestacije. Zadovoljstvo je biti među plejadom ovih mladih umjetnika, koji su nam pokazali šta umiju – rekao je Miljuš.

Medijski pokrovitelj „Večeri kulturnog stvaralaštva“ je IPC „Kozarski vjesnik“, a prijatelj manifestacije Tvornica keksa „MIRA“

.D.S.

PrethodniOBILJEŽENO 11 GODINA PULZ PROGRAMA KOMPANIJE “ARCELORMITTAL PRIJEDOR” (FOTO i VIDEO)
SlijedećiMINI  „NEKTAR“ FUDBALSKA LIGA RS: UČESTVUJE DESET EKIPA