20.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

OKO 70 POSTO  PRAVNIH LICA NIJE DOBILO PORESKE RAČUNE

Najnovije vijesti

U skladu sa izmjenama Zakona o porezu na nepokretnosti,  koje se primjenjuju od početka  2016. godione, Skupština grada Prijedora donijela je odluku o diferenciranoj poreskoj stopi poreza na nepokretnosti. Za stambene i poslovne objekte u kojima se ne vrši proizvodnja poreska stopa iznosi 0,18 posto, dok je poreska stopa poreza na nepokretnosti za proizvodne hale smanjena na 0,10 procenata.

poreska-uprava

Iako se radi o značajnoj pogodnosti za privrednike, još uvijek za preko 70 posto pravnih lica sa sjedištem u Prijedoru nisu kreirani poreski računi za ovu godinu, jer nadležne službe nisu podnijele  nove poreske prijave, po kojima bi trebalo da se obračuna porez, rekao je Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave za Područni centar Prijedor.

milenko-puzigaca
Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave za Područni centar Prijedor

To je i jedan od razloga što je u ovoj godini do sada, od obračunatih milion i 33.000 maraka poreza na nepokretnosti naplaćeno svega 685.000 KM, rekao je Puzigaća, te pozvao vlasnike poslovnih prostora u kojima se obavlja proizvodnja da podnesu nove poreske prijave.

img_0062

Jedan od poznatih prijedorskih drvoprerađivača, Pero Gavranović, kaže da je za ovu odluku saznao iz medija te na vrijeme podnio novu prijavu, jer smatra da je svako smanjenje poreza od velikog značaja za proizvođače koji svaki zarađenu marku moraju ulagati u proizvodna postrojenja da bi olakšali, unaprijedili i pojeftinili proizvodnju kako bi postali konkurentniji na širem tržištu.

S. M.

Foto: Dragan Stojnić Giga