3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

Okrugli sto “Registar poreskih i neporeskih davanja” (video)

Najnovije vijesti

Područna privredna komora Banja Luka, u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, organizovala je u Prijedoru okrugli sto na temu “Registar poreskih i neporeskih davanja”, gdje je privrednicima predstavljen početni registar ovih nameta.

Previše nameta i njihov iznos guše razvoj privrede i, što je još gore, guraju privrednike u sivu ekonomiju. A to je nešto što nikome ne donosi dobro, napominje Ranko Zgodić iz Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor.

Ranko Zgodić , Područna zanatsko-preduzetnička komora Prijedor

– Mi sve plaćamo, a u suštini time ne dobijamo ništa. Još se pojavljuje nelojalna konkurencija u vidu privrednika koji odu u sivu zonu – kaže Zgodić.

Privredna komora RS već duži niz godina upućuje zahtjeve da se neporeska davanja smanje, budući da u velikoj mjeri opterećuju privredu.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić očekuje da će se vlast uskoro uhvatiti ukoštac sa ovim problemom, budući da je Vlada RS ove godine utvrdila početni registar poreskih i neporeskih nameta.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka

– Nažalost, mi imamo preko 370 neporeskih davanja na nivou RS, i oko 250 na nivou BiH. Očekujemo da ćemo u razgovoru sa Vladom RS uticati na to da se u tom pogledu poboljšaju pojedina zakonska rješenja – rekao je Račić.

Z. Jelić