13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Marta, 2023

OPOMENA VOZAČIMA: OD DANAS OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA

Najnovije vijesti

Vozači u BiH od danas do 15. aprila naredne godine obavezni su da, bez obzira na vremenske uslove, posjeduju odgovarajuću zimsku opremu na motornim vozilima kojima upravljaju i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovoz.

Putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta moraju imati zimske gume na sva četiri točka, odnosno gume sa ljetnim profilom i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova. Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima, odnosno gume sa ljetnim profilom i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, te priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma).

slika-zimska-oprema-2

Za zimsku sezonu se još preporučuje provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući, provjeriti stanje motornog ulja i rashladne tečnosti, kao i stanje akumulatora i kablova.
Takođe, tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti tečnošću protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe, provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila, te podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle i mehanizme ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika. Uz sve navedeno, jednom mjesečno potrebno je dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM.

M.Stegić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!