OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU PROSTORA ZA SVE LOKALNE ZAJEDNICE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je Vlada izdvojila 90.000 KM za nabavku 400 prskalica za dezinfekciju prostora koje su distribuisane u sve lokalne zajednice u Srpskoj.

“Veterinarski institut `Dr Vaso Butozan` distribuira prskalice u 180 veterinarskih stanica i sada u svim lokalnim zajednicama imamo obučene ljude koji mogu po potrebi da izađu na teren i izvrše dezinfekciju prostora, a nabavljena je i dovoljna količina dezinfekcionih sredstava”, rekao je Pašalić tokom boravka u Bijeljini.

On kaže da je time eliminisan problem lokalnih zajednica, pogotovo malih, u kojima nema institucija koje mogu da izvrši dezinfekciju prostora ukoliko se pojave oboljeli od bolesti kovid-19.

Ministar je rekao novinarima da je Republika Srpska uspjela u željenom omasovljavanju proljećne sjetve u ovoj godini.

“Uspjeli smo, i te kako, imamo ohrabrujuće informacije sa terena, imali smo i povoljne klimatske uslove za sjetvu, tako da je posijano više nego što smo očekivali i za sada nemamo većih problema u poljoprivrednoj proizvodnji”, naveo je Pašalić.

On je dodao da je sredstvima resornog ministarstva podijeljeno 9.000 sjemenskih paketa kao pomoć domaćinstvima u toku epidemije virusa korona.

“Neke lokalne zajednice prepoznale su ovu dobru mjeru Vlade Republike Srpske i same se uključile u obezbjeđivanje sjemenskih paketa, tako da je podijeljeno više od 10.000 paketa i obezbijeđeno dodatnih 600 hektara zasijanih povrćem, što je za Republiku Srpsku velika površina”, ocijenio je Pašalić.

Pomoćnik ministra za resor vodoprivrede Milan Gavrić rekao je novinarima da su ulaganja resornog ministarstva u Semberiju, samo u oblasti vodoprivrede, veća od 30 miliona KM za radove koji su u toku, a koje je danas posjetio ministar Pašalić.

Prema njegovim riječima, za uređenje kanala obezbijeđeno je 11 miliona KM, za navodnjavanje 10 miliona KM i 12 miliona KM za radove koji su praktično priprema za izgradnju drinskog nasipa.

Gavrić je istakao da će se, regulacijom vodotoka Dašnica kroz Bijeljinu, umjesto dosadašnjeg kolektora, dobiti rijeku i funkcionalnu, urbanu cjelinu, sa pješačkim i biciklističkim stazama, ali i kontrolisanim protokom vode.

Grubi radovi na ovom projektu trebalo bi da budu završeni do kraja juna.

SRNA

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!