10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

OPREZNO PRI SPALJIVANJU KOROVA(video)

Najnovije vijesti

Rano proljeće doba je kada većina poljoprivrednika krči zemljište i spaljuje korov. Nažalost, to je i sezona šumskih požara, koji lako izbiju zbog kombinacije nepropisnog spaljivanja, vjetra i činjenice da još uvijek nema intenzivne vegetacije.

– U ovom mjesecu imali smo veliki broj intervencija, pa je do 29. marta zabilježeno, čak, 46 šumskih i požara na otvorenom. Od početka godine imali smo 61 intervenciju ove vrste – naveo je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš. Radi se o porastu broja požara u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog za ovo povećanje su uglavnom vremenske prilike, jer su temperature visoke, a nije bilo ni većih padavina. Ipak, ne smije se zanemariti ni ljudski faktor.

– Znamo da se ovi poslovi moraju obaviti, ali se to često radi stihijski, bez kontrole, a ima i slučajeva namjerne paljevine – rekao je Miljuš i napomenuo da bi trebalo intenzivnije kontrolisati i sankcionisati nesavjesne pojedince.

On je apleovao na građane da budu pažljivi, da oiviče prostor na kojem spaljuju korov, da to budu manje hrpe, ali i da imaju spremne alatke za gašenje. Podsjetio je da se od vatrogasaca, na revers bez ikakve naknade, mogu uzeti naprtnjače za gašenje.

– Ukoliko vidite da vatra izmiče kontroli, ne treba se izlagati riziku, već se odmaknuti od nje i pozvati vatrogasce – napominje Miljuš. Opreznijim pristupom, smanjiće se broj požara, samim tim i opasnost po imovinu i ljudske živote. Naročito će to značiti za bezbjednost samih vatrogasaca, koji se izlažu opasnosti pri ovakvim intervencijama, naročito u udaljenim krajevima gdje postoji mogućnost od nailaženja na zaostala minsko-eksplozivna sredstva.

Z.Jelić

https://youtu.be/michNpmDkZw

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!