2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

OPŠTINA MALINARA I KUPINARA

Najnovije vijesti

U toku su prve pripreme za novu sezonu malina i kupina. Plantaže i zasadi se pripremaju kako bi prinosi bili što kvalitetniji. Na području Oštre Luke uzgojem  ovog sočnog voća bavi se oko 40 porodica.

U ovoj opštini nastanjena su mnoga domaćinstva koja uz obradivu zemlju i poljoprivredu dobro žive. Na području brojnih rančeva mještani kažu, zemlja daje najukusnije maline i kupine. Dušan Stanar jedan je od najstarijih proizvođača ovog voća na području Republike Srpske. Iako tvrdi da je prostrano brdovito područje idealno, mnogo je truda neophodno za kvalitetan posao. Nekada hobi, a danas osnovna djelatnost, kaže Stanar.

– Svaki posao se mora voljeti, biti na neki način zaljubljen u tu vrstu posla i ne treba da to bude teško. Ako se dobro organizuje, onda ništa nije teško. Radimo zajedno, pomažu nam sinovi i unučad. Ovo je više porodični posao – kaže Stanar.

Na području ranča Dušana Stanara, na dva hektara, prostire se kupina, a na isto toliko dunuma nalazi se malina. I sve to uspijeva gajiti uz pomoć porodice. Uz dobru radnu snagu, sezonske radnike, Dušan kaže i podsticaji dodatno unapređuju proizvodnju.

Iako je u ovoj opštini mnogima posao sa malinama i kupinama izvor egzistencije, od tržišne cijene zavisi da li je godina bila uspješna. U lokalnoj upravi kažu da je akcenat na ulaganju u poljoprivredu.

– Oko 40 porodica na teritoriji opštine bavi se proizvodnjom kupine, vidim poslednjih nekoliko godina da su zasadi u ekspanziji. Opština Oštra Luka je prepoznala to. U strategiji razvoja opštine, poljoprivreda je osnovni pravac. Mi smo, zadnjih godina, dosta ulagali u poljoprivredu, u projekte u podsticaje – kaže načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar.

O kvaliteti proizvodnje govori i to da su na ovim rančevima česti gosti studenti poljoprivrednih fakulteta, koji na brdovitim terenima mogu dosta da nauče o poljoprivrednoj djelatnosti.

 

I.Pekarić