U porti crkve Svete Trojice u Prijedoru osveštan je i naložen centralni badnjak, čime je počela proslava Badnje večeri. Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin podsjetio je da se Božić slavio i u drugim teškim situacijama, u ratovima, pa se tako neće zaobići ni ova godina, kada je svijet suočen sa pandemijom virusa korona.

– Čuvajmo se i poštujmo mjere koje su propisane, ali se i radujmo Hristovom rođenju – rekao je Hrvaćanin čestitajući vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi” .

S radošću i uz najljepše želje i ove godine dočekujemo Badnji dan veseleći se sutrašnjem najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, prazniku ljubavi i mira, poručio je gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

– Pandemija nas je ograničila, da ne budemo u velikom broju, ali bez obzira na to, poruke koje se upućuju na ovaj dan biće poslate – dodao je Pavlović.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

P. Š.