17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

OSVEŠTANA CRKVA SVETE PETKE U GOMJENICI (video)

Najnovije vijesti

Nakon 12 godina gradnje ovog hrama upriličen je veliki čin osveštanja, što predstavlja veliki značaj mještanima Gomjenice i svim ljudima dobre volje, koji su učestvovali u izgradnji ovoga hrama na bilo koji način.

Ovo je, kako kaže jerej Đorđe Šebez, paroh gomjeničko-petrovski, istorijski moment za sva naša pokoljenja. -Ja se nadam da ćemo se pokazati po ovom dobrom djelu za naše generacije, našu budućnost, jer bez hrama ne možemo pričati ni o kakvoj pravoj duhovnosti. Ovo je početak svega i duhovnosti i kulture, pa ako hoćete i nacionalnog bića našeg naroda – rekao je on.

Velika čast i zadovoljstvo da kumuje novoizgrađenom hramu pripala je Dragi Stojančiću. – Kumstvo ovom parohijskom domu je velika čast koja mi je pripala i čestitam svima i vladiki Jefremu, gradonačelniku, građanima i našeg grada i mještanima ovog naselja – rekao je Stojančić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Jefrem, uz sasluženje sveštenika prijedorske crkvene opštine. Prema njegovim riječima ovo naselje je dobilo svoj identitet i postalo mjesto koje ima svoje centralno i duhovno sabiralište. – Vrlo je važno draga braćo i sestre da svaki naš prostor, svako selo, svaki grad, ali i svako gradsko i prigradsko naselje ima svoj hram, da bi ljudi koji tamo žive znali gdje smo nedjeljni dan dužni krenuti, obaviti svoju dužnost duhovnu, te prisustvovati Svetoj liturgiji – poručio je vladika Jefrem.

Pored velikog broja vjernika, osveštanju je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. – Narod ovog kraja je pokazao da poštuje svoje svetinje. Svi su se zajedno udružili i evo grad Prijedor, odnosno Gomjenica i njena okolina su dobili jedan novi hram koji će služiti narodu za sve vjerske obrede – rekao je Đaković.

Nakon osveštanja i arhijerejske liturgije poslužena je trpeza ljubavi, poslije čega je uslijedilo narodno veselje.

V.G

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!