-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

OTKRIJTE ZAŠTO NAR ZOVU ELIKSIROM MLADOSTI

Najnovije vijesti

Nar usporava proces oksidacije u tijelu i prirodna je zaštita od procesa starenja, utvrdili su naučnici. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, smanjuje stres i čak se pokazao uspješnim u poboljšanju seksualnog života! Ako sve to nije bilo dovoljno da vas uvjeri da isprobate nar, možda će sljedeći argument: naučnici ovaj plod nazivaju eliksirom mladosti.

Ekstrakt cijelog ploda, uključujući srž, koru i sjemenke, u obliku je kapsula konzumiralo svakodnevno 60 volontera tokom mjesec dana. Naučnici su pratili aktivnost ove hemikalije u njihovim tijelima upoređujući ih s onima koji su uzimali placebo. Otkrili su značajan pad markera povezanih s oštećenjima ćelija koji mogu izazvati slabljene funkcija mozga, mišića, jetre i bubrega, kao i učinke starenja na koži.

Usporavanje procesa starenja nije dosad bila poznata. Nar, čini se, usporava proces oksidacije ili rđanje DNA u ćelijama koje se prirodno javlja tokom vremena, utvrdili su naučnici u privatnom laboratoriju ProbelteBio u Španiji. Taj se eliksir mladosti, tvrde, nalazi u malim količinama u soku, ali uglavnom u nejestivoj kori i bijeloj srži koja je pretvorena u pilule i piće.

‘Jako smo uzbuđeni zbog ovog istraživanja za koje vjerujemo da pokazuje kako redovna konzumacija ekstrakta nara može usporiti proces oksidacije DNA’, kaže dr. Sergio Streitenberger, voditelj istraživanja. ‘Starenje možemo posmatrati kao rđanje ili oksidiranje. Značajan je svaki napredak koji dovodi organizam u stanje da se uspješno brani od tog procesa.’

izvor: kucnilekar.com