U Prijedoru je danas otvorena humanitarna prodajna izložba slika čiji je prihod namijenjen za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici. U Muzeju Kozare i foajeu prijedorskog pozorišta izloženo je 25 autorskih radova 19 slikara iz Republike Srpske koji su donirali svoja djela za potrebe ove izložbe. Organizatori su banjalučki Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, Grad Prijedor i Muzej Kozare. Slike imaju fiksnu cijenu od 500 KM. Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, rekao je da je oko 70 posto radova na Dnevnom centru urađeno i da se nada njegovom završetku do kraja godine.

– Objekat se prostire na 714 kvadratnih metara, a ukupna investicija je vrijedna 280.000 evra. Za završetak je potrebno još 80.000 evra – rekao je Arlov.

On je izrazio zahvalnost Gradskoj upravi Prijedor kao lokalnoj zajednici koja je prva prošle godine uplatila 5.000 KM za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me”. Dalju saradnju na humanitarnim aktivnostima potvrdio je Stevica Dronjak, šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu i NVO.

– Grad Prijedor će i u budućnosti nastaviti podržavati sve njihove projekte, ideje i vizije. U ime Gradske uprave zahvaljujem se mališanima koji su doputovali iz Kosovske Mitrovice, ali se zahvaljujem i gospodinu Arlovu koji pokazuje veliku snagu, želju i volju da pomogne narodu Kosova i Metohije – rekao je Dronjak.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je dvadesetak djece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa svojim roditeljima, članovima i rukovodstvom Udruženja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice. Oni su  doputovali juče u višednevnu posjetu Prijedoru, kao gosti Centra “Sunce”.

– Prošle godine došli smo u većem broju, a sada nas je mnogo manje, čemu je  razlog pandemija virusa korona. Međutim, ni to nas nije spriječilo u namjeri da po treći put doputujemo u Prijedor. Od samog početka Republika Srpska je uz nas i nama mnogo znači da dođemo ovdje. U Prijedoru se osjećamo kao kod kuće – rekla je Ivana Rakić, predsjednica Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Vrhunac njihovog druženja sa domaćinima iz Prijedora biće sutrašnje bratimljenje sa Centrom “Sunce”, najavila je direktorica Slađana Radaković. Humanitarno-prodajna izložba u Prijedoru će biti otvorena desetak dana. Ranije je  organizovana u Banjaluci, Brčkom, Trebinju, Istočnom Sarajevu.

D. S.