Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

(VIDEO) OTVORENA IZLOŽBA MILOŠA ŠOBAJIĆA „VEČITI TRAG“

NAJNOVIJE VIJESTI

U Galeriji „Sreten Stojanović“ u Prijedoru otvorena  je izložba slika i skulptura  Miloša Šobajića pod nazivom „Večiti trag“  i  svakako je jedna od najznačajnijih u protekle 24 godine. Radi se ne samo o našem, nego i jednom od najvećih evropskih umjetnika.Izložbu čuvenog umjetnika Miloša Šobajića  pod nazivom „Večiti trag“ koji je preminuo prije tri godine su otvorili su u Galeriji „Sreten Stojanović“ njegova supruga Maja T. Iskjerdo i istoričar umjetnosti iz  Beograda Zdravko Vučinić. Supruga Maja Iskjerdo je rekla da je za Šobajića Prijedor bio poseban grad.

„Meni je velika čast i zadovoljstvo što sam u Prijedoru, jer je Prijedor bio za Miloša da kažemo jedan grad koji je donosio puno emocija. 90-tih godina on je dolazio ovdje sa svojim prijateljima Dragišom Kalajićem i Momom Kaporom da vide Kragulja, jednog od njegovih najboljih prijatelja”, rekla je ona.

Istoričar iz Beograda Zdravko Vučinić je istakao da je Šobajić bio veliki umjetnik.

„Šobajić je veliki umetnik, ja sam njega pratio od početka, on je krenuo malo bojažljivo, snishodljivo, ali se razvio takvom brzinom da je to neverovatno i dospeo do jednog najvišeg mogućeg postignuća što se tiče slikarstva. Treba odati priznanje ovoj galeriji koja je smogla snage i osetila njegovu veličinu i prihvatila ovu izložbu, koja će biti na dobrobit cele kulture ovog mesta“, rekao je Vučinić.

Akademik Milivoje Unković i član Umjetničkog savjeta Galerije „Sreten Stojanović“ rekao je da je Šobajić jedno od najvećih imena srpskog slikarstva.

„Večeras je Miloš Šobajić među nama, jedan od velikana savremenog srpskog slikarstva, čovek koji pripada pariskom krugu, čovek koji je završio sjajnu Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje su stasali mnogi velikani bez kojih su danas nezamislive naše galerije i muzeji, bez tih imena, znači jedna sjajna generacija, koja ne samo na našim prostorima, već i u svetskim razmerama zauzima vrlo značajno mesto kad je u pitanju likovna umetnost“, naglasio je Unković.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić je istakao da je izložba “Večiti trag” jedna od najznačajnijih izložbi u Galeriji „Sreten Stojanović“.

„To je tačno i mi smo ponosni i srećni zbog toga i nadam se da će naši sugrađani ne samo Prijedorčani, već širom RS-e, BiH i regiona doći da posjete izložbu Miloša Šobajića „Večiti trag“.

Miloš Šobajić imao je više od osamdeset samostalnih izložbi i izlagao na preko 420 grupnih izložbi. Njegova djela nalaze se u blizu četrdeset muzeja u svijetu.O djelu Miloša Šobajića objavljeno je pet monografija, u Parizu, Beogradu i Londonu, za koje su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, nobelovac  Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi  značajni autori. Samostalne izložbe organizovale su mu prestižne institucije, muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije. Izložba je otvorena do 10. maja.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/