18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

OTVORENA IZLOŽBA MOMČILA MOME ANTONOVIĆA

Najnovije vijesti

U prijedorskoj Galeriji `96 večeras je otvorena izložba slikara Momčila Mome Antonovića, profesora slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu.
O profesoru i njegovim djelima govorio je i izložbu otvorio jedan od najznačajnijih srpskih istoričara umjetnosti Dušan Milovanović, koji je rekao da je u pitanju perfektan, ali mali odabir iz fantastičnog i ogromnog opusa Antonovića i to samo iz njegova dva ciklusa koje je radio posljednjih sedam ili osam godina.

“Antonović je kolorista, veliki otadžbinski slikar i poeta i on je Beogradu podario jednu modernu pesničku sagu, a ujedno i fantastičan omaž svom detinjstvu koji će se godinama koje su pred nama rasipati pred očima i srcima onih koji sve to budu gledali”, rekao je Milovanović.

Autor izložbe Antonović je pojasnio da je riječ o 26 izloženih radova iz ciklusa “Beograd na Meteroima” i “Kuće nepoznatih vlasnika”.

“Iz ovih radova može da se sagleda interesantan svet, sećanje na posetu Meteorima u Grčkoj i kuće nepoznatih vlasnika kao intiman protest zbog otuđenosti i odlazaka ljudi u novi svet i napuštanja tih divnih kuća, a te kuće čuvaju uspomene na prošla vremena”, rekao je Antonović.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je da je izložbom nastavljen ciklus izlaganja vrhunskih majstora u ovom izložbenom prostoru.

“On je slikarstvu učio 246 studenata i profesor je koji je znao svoju profesiju i umio prenijeti znanje”, rekao je Ilijašević.

Ova 136. samostalna izložba umjetnika Momčila Antonovića biće u Prijedoru otvorena narednih mjesec dana.

izvor: Srna