U Galeriji „Sreten Stojanović“ večeras je otvorena izložba radova nagrađenih studenata Akademije umjetnosti u Banjoj Luci: Milane Stijak iz Banjaluke i Jovana Došenovića iz Gradiške.

Stijakova je ove godine završila Akademiju, a Prijedorčanima se predstavila grafikama koje je radila na 3. i 4. godini studija.

– Na tim radovima najviše pažnje poklanjam urbanom pejzažu, međutim, ono što mene interesuje su geometrijske forme koje sačinjavaju građevinske konstrukcije oko nas. Ovo interesovanje provlači se kroz moj rad još od početka, ali sam tek na 3. godini odlučila to da materijalizujem i spojim urođenu zainteresovanost za red, pravilnost i geometriju – rekla je Stijakova.

Svjesna je, kaže, da je ovo samo početak i da treba još mnogo rada i istraživanja na polju prije svega umjetnosti, ali i matematike i geometrije.

– Godine rada su ispred mene i želim da postignem ono čemu težim: nekoj vrsti umjetnosti koju sačinjava ne samo unutrašnji izraz čovjeka već i odraz nekih kosmičkih pravila koja važe svuda u svijetu – rekla je Milana Stijak.

Jovan Došenović, student 4. godine slikarstva, svojim radovima je dočarao  prirodne ljepote, ali i razornu moć prirode te uticaj čovjeka.

–  Čovjek teži da postigne nekakvo savršenstvo, a ne shvata da ga već ima u samoj prirodi. Ovi moji crteži su primjeri toga. Genetskim izmjenama, čovjek se igra sa samom prirodom, kao da izigrava boga na neki način. Mi mislimo da nasljeđujemo planetu od naših predaka, a u stvari je posuđujemo od budućih generacija – ističe Došenović.

Izložbu je otvorio Predrag Marjanović, jedan od idejnih tvoraca i prvi direktor Galerije „Sreten Stojanović“. S obzirom da su prijedorska galerija i Akademija umjetnosti iz Banjaluke vršnjaci, sa početkom rada Akademije, ustanovljena je i nagrada povodom godišnje izložbe studenata.

– Tu nagradu su dobili mnogi znameniti umjetnici, ona ima težinu. Skoro nepogrešivo smo je dosad davali, ne samo Galerija nego i Muzej Kozare. U početku je nagrada podrazumijevala otkup radova, jer Galeriji je bio potreban fundus. U međuvremenu se to promijenilo, jer vidjeli smo da studentima više znači da im organizujemo izložbu – rekao je Marjanović. On je pohvalio nagrađene studente, rekavši da je Stijakova vrhunski savladala grafičke tehnike, dok je Došenović brilijantnim crtežima dočarao apokaliptične teme koje bi se mogle desiti pod uticajem čovjeka. Izložba „Nagrađeni“ u Galeriji „Sreten Stojanović“ biće otvorena mjesec dana.

D. S.

Prethodni“RUDAR PRIJEDOR”: JESENJU TITULU NA PROLJEĆE PRETVORITI U ŠAMPIONSKU
SlijedećiTUBIN TVRDI DA GA JE POLICIJA ISTUKLA. OGLASILI SE I IZ POLICIJSKE UPRAVE