2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Otvorena izložba „Najljepše ćirilično slovo“ (video)

Najnovije vijesti

Izložbom pedesetak likovnih radova prijedorskih osnovaca pod nazivom „Najljepše ćirilično slovo“, u Prijedoru je danas počela tromjesečna manifestacija „Kulturno ljeto“. Na konkurs Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, pristiglo je 230 učeničkih radova, a najboljima je ravnopravno proglašeno pet radova.

Autori su: Tijana Stojnić i Vanja Baltić iz OŠ „Ćirilo i Metodije“, Trnopolje, Sonja Knjeginić i Alma Hergić, OŠ „Dositej Obradović“ Prijedor, te Sanja Radaković, učenica OŠ „Petar Kočić“ Prijedor.

Oni su nagrađeni novčanim iznosima od po 50 KM, knjigom i zahvalnicom koje im je uručila direktor Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, Mara Ećim. Ećimova je naglasila da je, u obezbjeđenju nagradnog fonda, pored biblioteke, učestvovala i Boračka organizacija Prijedor te Udruženje rezervnih vojnih starješina.

– Dužnost nam je, s obzirom da nosimo naziv „Ćirilo i Metodije“, da sačuvamo ćirilično pismo. Narod koji izgubi pismo, izgubio je sebe – istakla je Mara Ećim.

Žiri u sastavu Zoran Radonjić, Dragan Topić i Miroslav Drljača, nagradio je radove na kojima je predstavljeno tipično ćirilično slovo, na stilizovan, likovno bogat i dekorisan način. Izložba će biti otvorena do 21. juna.

U okviru manifestacije „Prijedorsko kulturno ljeto“, građani su u glavnoj gradskoj ulici danas mogli pogledati i izložbu lutaka „Šuma bajki“, Udruženja „Žene u umjetnosti“. U Galeriji 96 u nedjelju će, sa početkom u 19 časova i 30 minuta, biti održan koncert „Odjeci izvora“, na kome će učestvovati više pjevačkih grupa.

D. S.