Otvorena izložba sa Međunarodnog bijenala radova na papiru (video)

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba sa Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2018”. Predstavljen je 191 rad 115 autora. Međunarodni žiri u sastavu Majkl Nikson iz Velike Britanije, Ljiljana Subotić iz Srbije i Milivoje Unković iz BiH, dodijelio je tri ravnopravne nagrade od po 500 evra autorima Vesni Dobričić iz Srbije, Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske i Kleu Vilkinsonu iz Australije. Posebna priznanja dodijeljena su Katarini Zrnić i Nataliji Kiš iz Srbije, te Beti Bricelj iz Slovenije. Ahmet Sinasi Isler je novinarima rekao da su nagrade važne, ali da je za njega prava nagrada to što je prisustvovao otvaranju izložbe u Prijedoru. Iako je prvi put došao u Republiku Srpsku, kako je rekao, osjeća se tako prijatno kao da je ranije već bio na ovim prostorima.

Ahmet Sinasi Isler iz Turske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložbu je organizovao Muzej Kozare i Grad Prijedor. Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da se na konkurs prijavilo 163 autora sa 296 radova iz 23 zemlje, sa svih kontinenata osim Afrike.

Ljiljana Subotić, član žirija, i Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Za razliku od prethodnog bijenala, na ovom nismo imali mnogo zvanično pozvanih autora, svega njih tridesetak. Svi ostali su plaćali participaciju, prolazili komplikovanu proceduru prijave i kasnije žiriranja, a to dovoljno govori koliko autori žele da izlažu na ovom bijenalu. Značajno je i to da su 124 rada poklonjena Muzeju Kozare – rekao je direktor Zoran Radonjić.

– Na konkurs je najviše prispjelo radova za kategoriju crtež i grafika, nešto manje za slikarstvo i fotografiju. Ovo je bijenale malog formata, a mali format je nešto što treba da predstavi neki intimni doživljaj. Znanje, zanat, boje, četkice samo su oruđe, a sve ostalo je nadogradnja. Pečat malom formatu treba da da neki unutrašnji umjetnički doživljaj, nešto lično – rekla je Ljiljana Subotić, član žirija.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, ističući da je veliki broj autora sa svih strana svijeta potvrdio karakter bijenala kao međunarodnog.

– Grad Prijedor je, uz Muzej Kozare, ponosan domaćin ovog događaja koji ima izuzetan značaj u kulturno-umjetničkim krugovima, ne samo u našem gradu – rekao je Đaković.

Gradonačelnik Milenko Đaković otvorio izložbu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radovi sa Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2018” izloženi su, osim u Muzeju Kozare, i u Galeriji „Sreten Stojanović“. Izložba će biti otvorena do 29. septembra.

D.S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!