19.8 C
Prijedor

OTVORENA IZLOŽBA UČENIČKIH LIKOVNIH I LITERARNIH RADOVA, UČENICI POKAZALI VISOK NIVO EMPATIJE

U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina danas je otvorena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova o temi “Jasenovac” kojima su iskazali visok nivo empatije prema stradanju u ustaškom koncentracionom logoru.
Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić istakla je da je svaki rad za sebe odraz trenutka zla koje se dešavalo na ovim prostorima.
“Kroz učeničke radove izražen je visok nivo empatije djece i kada je riječ o odzivu, a i o sadržaju samih radova kojih je više od 1.000”, rekla je Stojičićeva novinarima.
Radovi su pristigli na konkrus koji je sproveden u svim školama u Republici Srpskoj.
Stojičićeva je napomenula da izložba predstavlja značajan doprinos njegovanju kulture sjećanja i da je taj događaj tradicionalni dio programa obilježavanja Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.
Ona je zahvalila i čestitala svim nastavnicima i učenicima koji su učestvovali u ovom konkursu.
Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Slađana Tanasić rekla je da porodica i obrazovanje imaju veliku ulogu formiranju mišljenja od razmjerama stradanja u Jasenovcu.
“Mislim da djeca u genima nose tu empatiju, a naša dužnost kao obrazovne institucije jeste da kreiramo nastavni program koji sadrži ishode koji će djecu učiti istoriji i stradanju srpskog naroda na svim stratištima”, rekla je Tanasićeva.
Otvaranju izložbe prisustvovala je i direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković, a autorima najboljih radova uručene su nagrade.
Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.
Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.
Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Tekst i foto SRNA

NAJČITANIJE