Na Mrakovici je sinoć otvorena 13. Likovna kolonija „Sreten Stojanović“, koja je okupila osam umjetnika iz Slovenije. Selektor, Janko Orač, rekao je da je tema kolonije slobodna, tako da je učesnicima omogućeno da puste mašti na volju i izraze svoju kreativnost.

 – Mislim da je najznačajnije da svaki autor radi ono što mu je najbliže i tako nastaju najbolji radovi. Mislim da je ovaj ambijent sam po sebi inspirativan – dodao je Orač.

Ova kolonija jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Prijedoru, smatraju organizatori. Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, kaže da je ovogodišnji saziv u znaku slovenačkih umjetnika, koji važe za vrhunske slikare. – To su, zaista, eminentna imena slovenačke umjetnosti. Rezultate njihovog rada ćemo vidjeti na izložbi u Muzeju Kozare, 16. septembra – kaže on.

Koloniju je otvorio zamjenik gradonačelnik, Aleksandar Miljuš, koji je podsjetio da je Prijedor oduvijek važio za grad slikara, te da su prvi školovani slikari upravo iz ovog grada. – Grad Prijedor je ponosan na ovu organizaciju, ali i na likovnu kulturu, koju gaji kroz dugi niz godina – istakao je Miljuš.

Likovna kolonija trajaće do 10. avgusta. Radovi nastali na njoj biće predstavljeni na izložbi, koja će u Muzeju Kozare biti otvorena 16. septembra.

B.D.

PrethodniOTVORENA IZLOŽBA INDUSTRIJSKOG DIZAJNA MARKA LUKOVIĆA (video)
SlijedećiJUTROGOŠTA BILA DOMAĆIN SMOTRE SRPSKOG IZVORNOG PJEVANJA (video)