18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

OTVORENA SEDMICA EVROPSKOG FILMA U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

Prijedorčani će narednih sedam dana u Kinu “Kozara” moći uživati u besplatnim filmovima, u sklopu Sedmice evropskog filma, koja je sinoć otvorena projekcijom češkog filma “Idemo na more”.

klara-kadlecova
Klara Kadlecova, zamjenik češkog ambasadora u BiH

U ime Češke Republike, zemlje domaćina prve noći filmskog programa, Sedmicu evropskog filma otvorila je Klara Kadlecova, zamjenik češkog ambasadora u BiH.

Ostali filmovi biće prikazivani od večeras do 16. novembra, od 18.00 časova, a ulaz je besplatan. Riječ je o filmovima “Anđeo Budimpešte” iz Španije, “Mračna dolina” iz Austrije, “Vikend” iz Mađarske, “Četiri kralja” iz NJemačke, “Dva loto listića” iz Rumunije, “Džek Strong” iz Poljske i “To su bila vremena” iz Holandije.

klara-kadlecova-safira-karahodzic

Prethodnih sedam puta Sedmica evropskog filma u BiH održavala se samo u Sarajevu. Ove godine organizatori su donijeli odluku da manifestacija putuje i u druge gradove odnosno u Prijedor i u Zenicu s ciljem da promoviše evropsku kulturu i njene vrijednosti približi što široj publici.

Organizator je EUNIK, evropska mreža institucija kulture, čiji ogranak u BiH ima 15 zemalja članica, od kojih osam učestvuje u programu ovogodišnje Sedmice evropskog filma.

pripremila: M.Stegić