U Prijedoru je danas otvorena trinaesta privredno-turistička manifestacija „Zlatne ruke Potkozarja“ koja je na Malom gradskom trgu okupila 35 izlagača iz Prijedora i brojnih udruženja iz Gradiške, Kozarske Dubice i Banjaluke. Svoj štand na „Zlatnim rukama Potkozarja“, od prve pa do ove godine, imale su članice Kola srpskih sestara iz Prijedora. Vrijedne žene Kola izradile su brojne peškire, miljee i druge vezove, kako bi pokazale da čuvaju i njeguju tradiciju svog kraja.

– Imamo vrlo lijepe eksponate. Na njihovoj izradi bilo je angažovano 12 žena, uglavnom starije dobi. Žao nam je što nemamo podmlatka, iako smo mnogo puta pozivale djevojke da nam se pridruže, ali izgleda da su njima draži telefoni i kafići od tradicije. Naša vrata su i dalje otvorena za svaku mladu osobu koja bi željela, ako ništa drugo, naučiti kako se veze, plete ili hekla – kaže Dara Avramov dodajući da se radi o autentičnom potkozarskom vezu, bez dodavanja nečega što bi, možda, bilo atraktivnije, ali ne i tradicionalno.

Iz Gradiške su stigle članice Udruženja žena „Crvena ruža“. Njihova predsjednica Gordana Todorović rekla je da Udruženje okuplja 40 članica svih nacionalnosti i da rade s namjerom da prikažu bogatstvo raznolikosti gradiškog područja.

– Nismo bazirane samo na izradu veza i sličnih rukotvorina, već i odjevnih predmeta, ukrasa i stvari koje se mogu koristiti u svakodnevnoj kućnoj upotrebi, a sve sa motivima tradicije – rekla nam je Todorovićeva dodajući da, već treći put, učestvuju na ovoj manifestaciji koja je, po njenoj ocjeni, dobro organizovana. Zbog toga su bile voljne da je podrže i ove godine.

Za Zekiju Bosnić, predsjednicu Udruženja žena „Donja Puharska“, ova izložba je prilika da predstave svoj rad, a istovremeno i nešto od toga prodaju, kako bi mogle da obezbijede materijal za stvaranje novih rukotvorina u narednom periodu.

– Ovdje imamo narodne nošnje, tkalačke proizvode, vezove i druge rukotvorine koje izrađujemo u našoj radionici, a u kojoj je preko godine angažovano oko 60 žena – rekla je Bosnićeva.

Dragan Vrhovac stigao je iz Prnjavora. Posjetiocima na „Zlatnim rukama Potkozarja“ nudi kraft pivo. – Ovdje sam sa kolegama, takođe proizvođačima kraft piva, iz Prijedora i Banjaluke, gdje nudimo pivo iz domaće radionice. Građani mogu probati pivo koje se razlikuje od onog industrijskog – rekao je Vrhovac.

Amira Ganić, direktor Turističke organizacije grada Prijedora, koja je, uz Grad Prijedor, organizator ove manifestacije, podsjetila je da je tokom dvodnevnog trajanja upriličeno svečano otvaranje, a sutra u 19 časova će biti proglašenje pobjednika i zatvaranje „Zlatnih ruku“. 

– U kulturnom programu učestvuju KUD „Kozara“ iz Kozarca i Udruženje za očuvanje tradicije Potkozarja te Tamburaški orkestar KUD-a „Milan Egić“ – ističe Ganićeva.

Ovogodišnje „Zlatne ruke Potkozarja“ prate brojni dodatni sadržaji. Drugog dana na Malom gradskom trgu, gdje se održava Manifestacija, biće postavljena velika džezva, koja je ušla u „Ginisovu knjigu rekorda“, a iz koje će biti dijeljena kafa posjetiocima. Takođe, ovom događaju će prisustvovati vitezovi i knez Kneževine Dragotinje, a posjetioci će biti u mogućnosti da degustiraju i domaće kraft pivo.

– „Zlatne ruke“ su, u pravom smislu, zaživjele. Govore to brojni izlagači i posjetioci. Stoga nas raduje što ćemo njome, dobrim dijelom, upotpuniti program „Prijedorskog ljeta kulture“ – istakla je Amira Ganić.

Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

– Vjerujem da će izlagači i posjetioci biti u prilici da uživaju tokom dva dana: izlagači, jer su u prilici da promovišu svoj višemjesečni trud i rad, a posjetioci zato što će moći izabrati nešto za sebe – rekao je Miljuš.

Pored brojnih štandova sa rukotvorinama, posjetiocima se nude i drugi proizvodi: od potkozarskih tamburica, drvenih skulptura, pa do prehrambenih proizvoda.

P. Š.

PrethodniBREZIČANI: TRODNEVNO SVETKOVANJE O OGNJENOJ MARIJI (video)
Slijedeći„ARSELOR MITAL“: SINDIKAT OSTAJE PRI SVOJIM ZAHTJEVIMA (video)