Ovim putem želim da obavijestim javnost o neprimjerenim i tendencioznim izjavama u medijima dana 23.01.2020.godine pojedinih odbornika i sekretara Skupštine Grada, sa osnovnim zadatkom da obmanu građane Prijedora, navodeći da se Gradonačelnik bavi podmetanjem klipova u točkove zahuktale skupštinske većine i onemogućava razvoj Grada služeći se „udbaškim“ metodama.

Da podsjetim da se radi o predmetima koje je donijela Skupština Grada Prijedor za koje sam ja smatrao da su  nezakoniti i slijedom toga pokrenuo  proceduru kontrole zakonitosti kod Ministarstva uprave i lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ministarstvo je obavijestilo Skupštinu Grada o razlozima zbog kojih smatra da je akt suprotan zakonu i statutu i zatražilo da se akt izmjeni, ukine ili poništi. Skupština je odbila da postupi po aktu Ministarstva.  Vlada Republike Srpske je u okviru nadležnosti obustavila akte od izvršenja i donijela Zaključak kojim je ovlastila Pravobranilaštvo Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor da pokrene postupak pred Okružnim sudom u Prijedoru.

Odluku suda kojom je odbačena tužba iz formalnih razloga pretvorili su u svoju pobjedu. A nisu se zapitali kako je moguće da jedna institucija, u ovom slučaju Pravobranilaštvo, koja štiti pravni poredak Republike Srpske i lokalne samouprave, propusti rok za podnošenje tužbe po nalogu Vlade Republike Srpske.

Nijednim postupkom nisam prejudicirao odluku Suda, ali sam smatrao da zadnju riječ upravo treba da da Sud.

Interese Republike Srpske u ovom predmetu zastupalo je Pravobranilaštvo Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor.

I tu dolazimo do ključnog pitanja:“ Zašto Pravobranilaštvo Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor propušta rok za podnošenje tužbe ?“

Ne mogu da vjerujem da je moguće da pojedinci iz jedne takve Institucije kao što je Pravobranilaštvo propusti rok podnošenja tužbe i samim tim omogući da se tužba odbaci kao neblagovremena. Dozvoliti elementarni propust koji se prati po službenoj dužnosti, ostavljeni rok za ulaganje tužbe je skandalozan.

Tu mi se nameće drugo pitanje:“ Da li je to učinjeno sa umišljajem ili iz nehata?“ U ovo drugo sumnjam. Ako je umišljaj, onda je to neviđena neodgovornost i  zloupotreba službenog položaja.

Šta ima normalnije nego da se omogući donošenje odluke Suda u stvarima u kojima nema saglasnosti između strana u postupku. Ali spriječavati da uopšte dođe do sudskog postupka ne ulažući blagovremeno tužbu, kako je to naložila Vlada Republike Srpske, i to od organa koji treba da štiti interese Republike Srpske je za mene nepojmljivo i u najmanju ruku razočaravajuće. Pričati o vladavini prava , a imati ovakve pojedince koji zastupaju institucije, ne pruža nikavu perspektivu i vjeru da je moguće profesionalno i odgovorno obavljati povjerene poslove.

U svakom slučaju zadržavam pravo da preduzmem sve zakonom predviđene mjere u zaštiti interesa Grada.

                                                                                                       GRADONAČELNIK

                                                                                                       Milenko Đaković

PrethodniSjednica Skupštine grada 3. februara
SlijedećiPARKING SERVIS: RAST PRIHODA I VEĆI BROJ PARKING MJESTA