27.8 C
Prijedor

PATRIJARH PORFIRIJE: NEMA BOLJEG MJESTA ZA SABIRANJE I SABOROVANJE OD HRAMA BOŽIJEG

Nema boljeg mjesta za sabiranje i saborovanje i za početak svakog dobrog i blagoslovenog djela osim doma Božijeg, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije koji je u Hramu Svetog Save na Vračaru služio moleban za Republiku Srpsku i Srbiju čime je počeo Prvi svesrpski sabor.
“Sabrali smo se u najvažnijem domu srpskog naroda, posvećenom Svetom Savi da se pomolimo za jedinstvo duhovno, sabornost i za mir”, rekao je patrijarh okupljenima u hramu.

On je istakao da je drugo ime za Crkvu je sabor, a sabrani u crkvi “smo jedno sa Bogom, a onda smo svi jedno među sobom”.

“Što se više približavamo Bogu bližimo smo jedni drugima, a kada se udaljimo od Boga i Crkve udaljimo se i jedni od drugih i kao pojedinci i kao narod”, istakao je srpski patrijarh i dodao da je sabiranje u prirodi pravoslavnog naroda.

Patrijarh je ukazao da su se Srbi, kad god su naši preci gradili hramove, sabirali i krstili sa tri prsta, u ime Oca, Sina i Svetog Duha što je temelj srpskog jedinstva i samosvijesti.

“Saboramo se u jedno da bismo darove od Boga upotrijebili u slavu Božiju. Ne sabiramo se protiv bilo koga nego se sabiramo za dobro, najrpije svih, a onda i svih oko nas”, rekao je srpski patrijarh.

Samo onda kada Srbi znaju ko su, kada čuvaju i njeguju pravoslavni način života, vrijednosti, slijede Kosovski zavjet, dobro znaju ko su i zato su sposobni da razumiju jedni druge, ali i one drugačije, da ih poštujući prihvataju onakvim kakvi jesu, da u miru žive među sobom i sa drugima.

“Molim vas sve, koji ste ovdje, ali i koji nas čuju, budmo jedinstveni i složni, gradimo mir sa svima. Crkva ne pravi razliku među svojom decom”, istakao je patrijarh i podsjetio da Crkva sve poziva da dođu u dom Božiji, dom Svetog Save.

Kroz vekove, nezavisno od državnih i političkih granica, gdje god postoji narod, postoji nit koji povezuje ovaj narod, a to su, kako je rekao, pravoslavna vjera i SPC.

“Konstanta i garant, kako u prošlosti, tako u budućnosti, jeste živa pravoslavna vjera koju ni za šta nismo mijenjali i koja nas je očuvala neizmijenjene. Kada orkanske bure prete da pretvore u prah i pepeo pozivamo sve na duhovno jedinstvo, mir”, naglasio je srpski patrijarh.

On je prisutne pozvao da se na svavu grada Beograda, na Spasovdan, okupimo u litiji s moštima Svetog Ave Justina Ćelijskog i prizovu blagposlov za sav srpski narod.

Molebanu su prisustvovali predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, premijer Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona.

Prisutni su i brojni vjernici koji su došli da se pomole za Srpsku i Srbiju i za sav srpski narod da živi u slozi i miru.

Delegacija iz Republike Srpske, predvođena predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, poslije molebana sastala se sa NJegovom svetosti u Patrijaršijskom domu pored Hrama.

SRNA

NAJČITANIJE