U nastavku 33. sjednice prijedorske Skupštine, odbornici su danas usvojili plan rada gradonačelnika i Gradske uprave za narednu godinu. Za ovaj prijedlog glasao je 21 odbornik, niko nije bio protiv, a suzdržana su bila dva odbornika.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković rekao je da je plan rada predviđen u skladu sa projektima svih odjeljenja i odsjeka Gradske uprave, te da je najvažnija planirana aktivnost budžetska stabilnost i u 2020. godini. – Projekti modernizacije putne i željezničke mreže na području grada najavljeni su kao dio investicionih projekata sa republičkog nivoa, očekujemo dalje aktivnosti na realizaciji ugovora sa kineskim partnerima na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor. Za narednu godinu izvjesna je realizacija osam velikih infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 12.658.000 KM. Nastavlja se realizacija dugoročnih projekata koji su započeti tokom ove godine, u vrijednosti oko 19 miliona KM. Sve to čini jedan set koji može biti planski uključen kroz budžet grada Prijedora, a procjena je da ćemo i povući određena kreditna sredstva da bismo ovu kategoriju upotpunili – pojasnio je Đaković.

Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a rekao je da je svima u interesu da se donesu najbolje odluke za ovaj grad. –  Jedino što smo od gradonačelnika zatražili je to da uskladi svoj plan sa budžetom grada za 2020. godinu, koji smo sinoć usvojili. Donijeli smo i zaključak da je gradonačelnik obavezan da sve amandmane koje smo sinoć usvojili i sav budžet koji je tako definisan, uvrsti u svoj plan rada – dodao je Pavlović.

Usvojena je i odluka o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovačku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Prijedora. Odlukom je bila obuhvaćena i proizvodna djelatnost, ali je na zahtjev odbornika izuzeta. Odlukom je takođe bilo predviđeno radno vrijeme nedjeljom od 8.00 do 16.00 časova. Iako je većina odbornika insistirala na zabrani rada nedjeljom, u usvojenoj odluci ipak je ostao rad nedjeljom, ali samo do 13.00 časova.

Utvrđena je i poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti u 2020. godini u visini od 0,18 odsto, a za oporezivanje nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost u visini od 0,10 odsto.

M.Šodić

PrethodniDRAGUTIN RODIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU
SlijedećiDEMOS SPREMAN ZA LOKALNE IZBORE (video)