21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

PLANINARI „KLEKOVAČE“ POKORILI PRISOJNIKU

Najnovije vijesti

Članovi Planinarskog društva „Klekovača“ osvojili su još jedan vrh, a u pitanju je  Prisojnik u Sloveniji. Ovaj vrh Julijskih Alpa, visok 2.547 metara, jedana je od najatraktivnijih u ovom planinskom lancu.

klekovaca-3

Prijedorske planinare tokom uspona pratilo je dobro vrijeme, pa su mogli da uživaju u svim ljepotama koje Slovenija i njene planine mogu da ponude, počevši od najvišeg vrha u Sloveniji, Triglava, i niza drugih vrhova Julijskih Alipa, kao što su Špik, Razor, Jalovek, Mangart. Jedna od zanimljivosti koje su planinari „Klekovače“ mogli da vide je i takozvana Ajdovska deklica, prirodni fenomen na stijeni koji podsjeća na lik djevojke, za koje legenda kaže da je u pitanju djevojka koja je okamenjena kletvom.

klekovaca-2

Planinari su se kretali zahtjevnim stazama, od kojih neke porijeklo vode još iz Prvog svjetskog rata i koje su koristili italijasnki i austrougarski vojnici. Nakon uspješnog uspona, ekspedicija PD „Klekovača“ krenula je put Prijedora, ponijevši sa sobom lijepe uspomene sa ovog slovenačkog vrha.

Z.J.