Kontrolni asistenti Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od početka decembra kontrolišu kvalitet mlijeka na osnovu čega se određuju podsticaji u ovoj oblasti

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Danijel Egić rekao je Srni da su, nakon dva mjeseca, kontrolori na terenu, a za to vrijeme kontrolu uzoraka mlijeka radile su mljekare.

“U narednom periodu mjesečno će biti uzimana dva uzorka mlijeka od svakog prozvođača. Uzorci se kontrolišu u Veterinarskom institutu `Dr Vaso Butozan`, utvrđuje se klasa mlijeka na osnovu čega se isplaćuju podsticaji”, naveo je Egić.

On je rekao da će ove godine dio edukacija poljoprivrednih proizvođača biti posvećen proizvodnji mlijeka.

“U zimskom periodu organizujemo predavanja za poljoprivrednike, a ove godine će teme biti posvećene i sektoru mljekarstva. U grupama proizvođača koji budu imali problema tokom kontrole uzoraka mlijeka pokušaćemo edukacijama da ukažemo na nedostatke kako bi ih oni otklonili”, rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, jedna od tema predavanja koje će prijedorska kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovati ove zime je namijenjena povrtarima.

“Imamo podatke sa terena od proizvođača povrća da su imali problem sa truljenjem plodova paradajza. Pojavljuju se za naše prostore novi hibridi i proizvođači ne poznaju dovoljno njihove osobine i tehnologiju proizvodnje. Osim toga, obradićemo i druge uobičajne teme kao što je rezidba voća, a po potrebi biće uvrštene i one koje sugerišu proizvođači”, rekao je Egić.

On je naveo da je u prijedorskoj regiji jesenja sjetva strnih žita završena na oko 80 odsto planiranih površina i da su usjevi u različitim fazama razvoja. “Zbog nedostatka vlage u vrijeme optimalnih rokova sjetve bilo je problema jer proizvođači nisu mogli kvalitetno pripremiti zemljište. I ove jeseni je zbog toga sjetva potrajala duže”, rekao je Egić. On je istakao da je za strna žita optimalno da u zimski period uđu u fazi razvoja dva-tri lista jer tako na proljeće normalno nastavljaju vegetaciju. “U tom slučaju usjevi lakše i bez problema podnose nisku temperaturu tokom zime – pšenica do minus 15 stepeni Celzijusovih, a ječam do minus 10 stepeni. Za strna žita bilo bi dobro da u narednom periodu budu pod snježnim pokrivačem jer je potrebno da biljke imaju određen broj dana zimskog odmora. Biljke su aktivne dok je temperatura do pet stepeni Celijusovih, a na nižoj temperaturi prelaze u fazu mirovanja”, pojasnio je Egić. Na zasijanim parcelama, kako je rekao, za sada nema pojave bolesti i štetočina.

SRNA

PrethodniU SUSRET DANU RUDARA (video)
SlijedećiOdržana javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2020. godinu