13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

POČELA POTRAŽNJA ZA UDŽBENICIMA

Najnovije vijesti

Roditelji školaraca već se uveliko raspituju, te kupuju udžbenike i školski pribor za narednu školsku godinu, kažu u knjižarama. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo aktivno radi na pripremi udžbenika za školsku 2019/20. godinu.

Dejan Kerleta, portparol Zavoda, kaže da će u novoj školskoj godini u osnovnim školama u nastavi biti šest novih udžbenika: Prva knjiga za prvi razred, komplet udžbenici za predmet Priroda i društvo za četvrti razred, Poznavanje prirode za peti razred, Njemački jezik za učenike sedmog razreda, te Geografija za sedmi razred i osmi razred. Kada je riječ o udžbenicima za srednju školu, odobreno je pet novih rukopisa, a u proceduri odobravanja je još šest. Odobreni rukopisi su u pripremi, a nakon toga biće upućeni na štampanje. Detaljne informacije o ovim udžbenicima biće poznate tokom narednog mjeseca.

-Novi komplet udžbenika za prvi razred je 15,50 KM, drugi 86 KM, za treći razred 95 KM, četvrti 106,50 KM, peti 99 KM, šesti 145 KM, sedmi 134 KM, osmi 163 KM i deveti razred 152 KM. Ovo su cijene kompleta bez udžbenika za drugi strani jezik. U svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva širom Srpske omogućena je kupovina udžbenika i školskog pribora na rate – dodao je Kerleta.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS i ove godine obezbijediće besplatne udžbenike za oko 9.300 učenika prvog i oko 9.700 učenika drugog razreda osnovnih škola, za šta je predviđeno 978.350 KM. Resorno ministarstvo po prvi put, obezbijediće i besplatne udžbenike za učenike pobjednike republičkih takmičenja za školsku 2019/20. godinu i to za 225 učenika osnovnih i 178 učenika srednjih i muzičkih škola, za šta će biti izdvojeno oko 60.000 KM. U ovu brojku nisu uračunati učenici iz višečlanih porodica jer za njih udžbenike obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta, za šta je predviđeno 200.000 KM.

M.Šodić