-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

POČELA SJEDNICA O IZBORU NOVE VLADE

Najnovije vijesti

U Banjaluci je počela treća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti imenovana nova vlada Srpske.
Prva tačka usvojenog dnevnog reda ove sjednice je izbor Vlade Srpske, što podrazumijeva iznošenje programa /ekspozea/ kandidata za premijera Srpske Radovana Viškovića sa prijedlogom članova Vlade, te izbor predsjednika i članova Vlade, odnosno ministara.

Druga tačka je polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade.

Vlada se bira na mandat od četiri godine, a uz premijera čini je 16 ministara – osam iz reda srpskog, pet iz reda bošnjačkog i tri iz reda hrvatskog naroda.

Po završetku treće, trebalo bi da bude održana četvrta posebna sjednica, na čijem predloženom dnevnom redu je jedna tačka – izbor radnih tijela Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednici o izboru Vlade prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, potpredsjednici Srpske, rukovodstvo Vijeća naroda Srpske, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predstavnici nevladinog sektora u Srpskoj proisteklog iz Odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, među kojima je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, brojne diplomate i drugi gosti. 

SRNA