Počelo deminiranje po novim metodama (video)

Najveća akcija deminiranja na području BiH, po novim metodama, danas je okupila veliki broj deminera na lokalitetu Koprivna. Prikazano je zbrinjavanje povrijeđenih i transport vazdušnim putem, u čemu je čestvovao Helikopterski servis Republike Srpske.

Radi se o novim metodama deminiranja na oko dva miliona i šesto hilјada kvadrata teritorije koja je pod minama. Demineri su od juna do danas očistili oko 400.000 kvadrata.

– Deminiranjem 2,6 kilometara, mi ćemo osloboditi od mina sav prostor preko Sane pa u dubinu preko pet kilometara od magistralnog puta prema Miskoj Glavi – rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje. Održan je radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Republičke uprave Civilne zaštite i Šumskog gazdinstva Prijedor.

Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje

Mile Međed, načelnik Republičke uprave Civilne zaštite, rekao je da su demineri spasioci, jer oni su obučeni i za spašavanje na vodi i pod vodom i podvodno deminiranje.

Mile Međed, načelnik Republičke uprave Civilne zaštite

Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor, potvrdio je da su u ovom preduzeću imali mnogo problema na terenu sa minama.

– Imamo ih i danas. Na teritoriji opštine Oštra Luka ima preko 620 hektara miniranih šumskih područja. To nam zadaje velike probleme u redovnoj eksploataciji i gazdovanju šumama – ističe Bursać.

Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor

Predstavlјena je obuka medicinskog tima Republičke uprave Civilne zaštite, uz zbrinjavanje povrijeđenih i transport vazdušnim putem u kojem je učestvovao Helikopterski servis Republike Srpske.

Helikopterski servis Republike Srpske u ovoj godini izvršio je 15 vazdušnih medicinskih transporta.

Novi helikopter omogućio je kvalitetniji transport, brže djelovanje i veće kapacitete prilikom transporta.

I. P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!