Počelo oslikavanje šestog gradskog murala (video)

Na fasadi zgrade, u neposrednoj blizini kružnog toka, danas je počelo oslikavanje šestog pobjedničkog murala “Gejm on”, autora akademskog slikara i profesora likovne kulture Ljubiše Pušca. Glavni junak njegovog murala je “Super Mario“, kultni lik iz istoimene igrice koji je njegovoj, ali i generacijama poslije njega, ostao u lijepom  sjećanju.

-Nešto što smo, kroz tu neku kultnu igricu i kroz taj lik u djetinjstvu imali priliku manje više svi da upoznamo –  rekao je Pušac ponosan na činjenicu da će njegov mural krasiti jednu od fasada na ulazu u grad. Oslikavanju prvog murala prisustvovali su Selver Begić, akademski slikar iz Banjaluke, koji će Pušcu asistirati na njegovom muralu, potom Boris Eremić, akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora, koje stoji iza projekta “Prijedor- Grad murala”, i Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora. On je izrazio zadovoljstvo što su, pored umjetnika, i građani prihvatili ideju murala kao načina uređenja gradskih fasada.

– Priča o muralima se potpuno uklopila. Ona ima svoju estetsku dimenziju, lijepa je za vidjeti, a s muralima uređujemo i fasade zgrada,  što doprinosi ljepšem izgledu grada. To primjećuju i oni koji dalaze u Prijedor – rekao je Đaković. Autor pobjedničkog murala dobio je međunarodnu plaketu “Paola de Maninkor” i 3.000 maraka koje je obezbijedila Autonomna provincija Trentino, dok je Grad obezbijedio pripremu i fasadu zgrade na kojoj će mural biti oslikan do kraja ovog mjeseca.

M.Z.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!