Podjela sjetvenih paketa počela je i na području Prijedora. Pakete je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kako bi se dodatno podstakla sjetva i proizvodnja povrća tokom trajanja pandemije virusa korona.

– Prijedor je dobio 1.300 paketa koje bi trebalo da podijelimo u ovoj regiji. U početku je bilo planirano oko 9.000 paketa za cijelu RS, ali ta brojka sad prevazilazi tu cifru. Razlog je što su se lokalne zajednice uključile u ovu aktivnost i dale svoj doprinos, s obzirom na pojačano interesovanje samog stanovništva, kako bi se obezbijedile dovoljne količine sjetvenih paketa – rekao je Dragan Vučković, menadžer Projekta razvoja konkurentnosti ruralnog područja, koji implementira resorno ministarstvo.

Paketi sadrže nekoliko vrsta sjemena povrća, tri vrste rasada, dvije vreće mineralnog đubriva, te vodotopivo đubrivo.

Podjelu paketa realizovao je poljoprivredni klaster „Una-Sana“, koji okuplja proizvođače i zadruge za prijedorske regije.

– Pored ovih paketa, čija vrijednost će biti oko 300.000 KM samo za ovu regiju, kroz IFAD projekat će se realizovati u vrijednosti oko 700.000 KM start paketa i opreme za proizvođačke organizacije. Prije svega za zadruge, koje su u ovoj regiji najbrojnije i najaktivnije u ovom projektu – dodao je Vučković.

Iz resornog ministarstva poručeno je da će na ovaj način u RS biti podijeljeno oko 730 tona sjemenskog materijala i mineralnog đubriva.

Z. J.

PrethodniU SVIJETU TRENUTNO ZARAŽENO 2.084.596 OSOBA
SlijedećiVIRUS POTVRĐEN KOD MEDICINSKE RADNICE IZ PRIJEDORA (video)

1 COMMENT