Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, s ciljem sprečavanja pojave i širenja bolesti izazvane virusom korona, preporučuje preduzimanje pojačanih higijenskih mjera ne samo za osnovne i srednje škole i zdravstvene ustanove, već i svim centrima za socijalni rad, te ustanovama za socijalno zbrinjavanje i njegu u Republici Srpskoj.

Preporučuje se učestalo čišćenje, pranje i dezinfekcija svih prostora i površina, obezbjeđenje sredstava za higijensko pranje ruku, učestalo provjetravanje svih prostorija i kontrola higijenske dispozicije, kao i odlaganje otpadnih materija, maramica i ubrusa.

“Ukoliko je potrebna bilo kakva stručna pomoć u sprovođenju ovih i drugih mjera prevencije, higijensko-epidemiološke službe lokalnog doma zdravlja biće na raspolaganju”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Preporuke su izdate u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Republici Srpskoj trenutno su pod zdravstvenim nadzorom 240 lica koja su doputovala iz područja zahvaćenih virusom korona i tri lica pozitivna na ovaj virus, koja su trenutno bez simptoma, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Iz Instituta napominju da nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim, kliconošom ili su boravila u žarištu zarazne bolesti.

Preporuka za građane koji su u posljednjih 14 dana boravili u Italiji, posebno na sjeveru te zemlje, ali i u Kini, Južnoj Koreji i Iranu jeste da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja radi savjeta o daljem postupanju.

Od početka godine u svijetu je prijavljeno 109.695 laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih od Kovida-19, uključujući 3.811 smrtnih slučajeva.

SRNA

PrethodniPOČELI RADOVI U OKVIRU MEG PROJEKTA (video)
SlijedećiGRADONAČELNIK RAZGOVARAO SA VLASNIKOM “HIFA OIL-a” (video)