4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

POMEN ZA NEDUŽNE CIVILE STRADALE PRIJE 74 GODINE

Najnovije vijesti

U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je, kao znak sjećanja na 367 civila stradalih prije 74 godine u ovom selu, održan tradicionalni narodni zbor na groblju žrtava fašističkog terora Puharine.
Delegacije gradske uprave i gradske organizacije SUBNOR-a, te gradskih boračkih organizacija minulog rata položile su vijence na spomen-kosturnicu i evocirale uspomene na te događaje u noći 22. i 23. oktobra 1942. godine.

Veljko Rodić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a
Veljko Rodić

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je tada bila druga ofanziva neprijateljske vojske na Kozari.
img_9387
“Ustaše su bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 367 stanovnika, među kojima je bilo 226 djece uzrasta do 17 godina. Mi se svake godine ovdje okupljamo da evociramo uspomene na taj događaj i još jednom prisjetimo svih žrtava stravičnog pokolja koje naše istorijsko pamćenje ne smije da zaboravi”, naveo je Rodić.

 Mićo Banović
Mićo Banović

Među onima koji su odali poštu stradalim civilima i bezimenim partizanskim borcima čije se humke nalaze na ovom groblju bio je i jedini živi svjedok pokolja /84/.

“Na Srđevdan 1942. godine esesovci su nas otjerali u obližnji voćnjak, gdje nas je preuzela jedna hercegovačka ustaška jedinica i odvojivši muškarce od žena i djece krenula u krvavi pir. Od 82 muškarca, samo dva i nas nekolicina djece smo pobjegli, a ostale su poklali. Majke su gledale kako im ubijaju djecu, a djevojčica Gospa Vučković je jedina preživjela pokolj gledajući kako joj ubijaju najmilije”, ispričao je Banović.

Puharine, spomen kosturnica
Puharine, spomen kosturnica

Te noći na isti način ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac. Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše počinile u ovom dijelu Potkozarja.

U toj noći potpuno su ugašena i nestala porodična ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član.

U Drugom svjetskom ratu u Velikom Palančištu stradalo je 536 stanovnika srpske nacionalnosti od ukupno 1.080 stanovnika, prema popisu iz 1941. godine.

tekst: srna

foto: Dragan Stojnić Giga

img_9364

img_9368img_9372img_9374

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!