24.8 C
Prijedor

POSLJEDICA OSUĐUJUĆE PRESUDE MOGLA BI BITI RAZGRADNJA SRPSKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da posljedica osuđujuće presude koju bi mu eventualno izrekao Sud BiH mogla da bude razgradnja Srpske, ali da će se on ponašati onako kako narod bude reagovao.
“Ako narod bude na to povio leđa i sageo se, onda je i moja borba besmislena, ako se narod digne i ne da se, onda ima smisla boriti se. Posljedice mogu biti razgradnja Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je naveo da je sva priča o tome da dođe neki stranac koji nametne odluku koja navodno ima zakonsku snagu, onda muslimani u Sarajevu to prihvate, a onda se počnu prozivati koristeći ranije nametnute instrumente kao neke iz sistema pravosuđa.

“Počnu prozivati, optužuju, dižu optužnice, sude. Oni se mijenjaju – troje sudija je promijenjeno na mom slučaju, svo troje su muslimani. Naravno da mogu da budu posljedice”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

On je ukazao da narod u Republici Srpskoj mora da razumije da se kod Srba dešava da su im uvijek urušavali autoritete, i političke i svake druge.

“Ovdje se već godinama, decenijama pokušava urušiti svaki politički autoritet od Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, pa i svojevremeno Mirka Šarovića, Mladena Ivanića, sve do mene, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića. Prosto je nevjerovatno da im niko ne valja”, ukazao je Dodik.

On je upitao kako je moguće da baš niko ne valja, da niko nije normalan i da treba da bude kažnjen?

“Ali, to je njihov način vladanja. S druge strane, oni održavaju tu priču o nekakvoj korupciji, kriminalu, to im izgleda zgodno. Za to vrijeme sinu njihovog /američkog/ predsjednika sude za kriminal. Ali, oni imaju moć, misle da su vladari svijeta. Vidjećemo dokle će trajati”, rekao je Dodik.

On je naveo da cilj i ovoga, kao i izbora delegata i mnogo toga drugog jeste da bude uvedena podanička vlast koja bi pratila “njihove projekte takozvane idealne BiH koja ne može da se stvori”.

“Nije stvorena 500 godina. Ne mogu da vjerujem da oni razmišljaju da to sad mogu. Ali njima je to jednostavno – dođu ovdje na dvije-tri godine i guraju stalno istu priču. Zato smo mi stalno u istom problemu”, rekao je Dodik.

Govoreći o američkim sankcijama, Dodik je naveo da sva priča jeste u tome da bude srušeno povjerenje u Republiku Srpsku i u srpski narod.

“Evo sad su udarili na priču oko moje porodice. Zamislite, pominju mog sina u Kongresu. Šta je sljedeće? Nećemo ni mi ostati bez nekog odgovora. Kao što vidite, mi trajemo ovdje, radimo, borićemo se, postoje načini”, poručio je Dodik. 

SRNA

NAJČITANIJE