Poslovni forum prijedorske dijaspore i lokalnih privrednika (video)

Prijedorska dijaspora i lokalni privrednici sastali su se na Poslovnom forumu u Prijedoru s ciljem stimulisanja dijaspore i drugih da investiraju u prijedorsku regiju ili uspostave poslovnu saradnju.

Učesnicima je predstavljen projekat “Partnerstvo dijaspore i grada Prijedora u funkciji razvoja lokalne ekonomije”, prezentovane su investicione ponude našeg grada, a održan je i Okrugli sto na temu “Lokalne prilike i izazovi u funkciji povezivanja lokalne privrede sa poslovnom dijasporom”. Prilikom izrade Integralne strategije razvoja grada Prijedora 2014.-2024. godina veliki broj projekata je upravo naslonjen na dijasporu. Forum je dio projekta “Dijaspora za razvoj”, u okviru kojeg je realizovan niz aktivnosti.

-Između ostalog, nabavili smo CNC mašinu za našeg partnera na projektu – preduzće “Cromex”, radi se o CNC mašini za obradu pozicija od metala. Program obuke za rad na toj mašini je urađen sa stručnacima iz dijaspore, a kroz obuku je prošlo sedam polaznika. Izvršeno je testiranje i četiri najbolja polaznika su dobili zaposlenje u ovoj firmi. Dizajnirali smo i web platformu za umrežavanje dijaspore sa lokalnim stanovništvom, kako bi razmjenili znanja i vještine. Urađeni su i dvojezični promotivni katalozi sa investicionom ponudom grada i to sve u cilju kako bi povećali broj zaposlenih lica – rekla je šef gradskog Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem, Zinajda Hošić.

Učesnicima foruma predstavljana su i tri primjera uspješnih investicija iz dijaspore, a to su firme “Edna metalworking”, “EH solutions” i “M&M Plastik”. – Naša firma bavi se obradom metala i proizvodnjom metalnih konstrukcija.  Smješteni smo u Preduzetničkom inkubatoru, trenutno zapošljavamo 29 kvalifikovanih radnika. Vlasnik firme živi u Njemačkoj, u ratnom peridou napustio je ovaj grad, s tim da je uvijek imao želju da pokrene svoj biznis u Prijedoru i da svoj doprinos kroz zapošljavanje nove radne snage i investiranje. Tako je i počelo, skromno, sa tri radnika, a danas smo uspješni. Vlasnik se trudi da nam pomogne oko tržišta i tako održavamo vezu. Uspješno realizujemo sve zadatke i nemamo kašnjenja u rokovima isporuke, nemamo reklamacija, što je dobro i za grad Prijedor, za našeg vlasnika i za nas zaposlene – rekla je direktor firme “Edna metalworking”, Edina Rahman.

 

Edina Rahman, direktor firme “Edna metalworking”

Svojim aktivnostima, kao što je i ovaj forum, grad Prijedor doprinosi uspostavljanju povoljnog okruženja za sve one koji su spremni da promovišu i proaktivno podržavaju razvoj grada u relevantnim oblastima tranzicije i društveno ekonomskog napretka. Na ovaj način se jača povjerenje, razvijaju komunikacije i animira dijaspore za aktivno uključenje u socio-ekonomski razvoj grada Prijedor.

– Prijedorčani koji žive i rade u inostranstvu, gdje su stekli znanja i iskustva, zainteresovani su za pokretanje biznisa u Prijedoru. Imamo 13 privrednih subjekata u Prijedoru, koji su nastali saradnjom dijaspore i Grada. Moramo istaći odličnu saradnju sa dijasporom. Gradska uprava nastavlja da radi u tom smjeru, naš zadatak je da im pružimo podršku od samog početka, a da radimo dobro govori činjenica da je naš grad godinama povoljno mjesto za investiranje – rekao je gradonačelnik Milenko Đaković.

Projekat “Dijaspora za razvoj” podržali su Vlada Švicarske i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije. Na Forumu, su osim lokalnih i privrednika iz dijaspore, prisustvovali predstavnici gradskih Odjeljenja, Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje, Poreske uprave RS, Agencije „PREDA PD“, Zatansko-preduzetničkog udruženja i mnogi drugi.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!