9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

POSTHUMNA ODLIKOVANJA ZA 12 BORACA

Najnovije vijesti

U Prijedoru su danas dodijeljena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Odlikovano je 12 boraca iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice.

Stanojka Kukrika iz Kostajnice supruga je poginulog borca, Pere, koji je nestao 1995. godine na ratištu na Suvoj Međi. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 10 godina kasnije. Drago joj je, kaže, što oni koji su dali živote za Republiku Srpsku nisu zaboravljeni.

– Puno je godina prošlo da me se niko nije sjetio, tako da me ovo iznenadilorekla je ona.

U posljednjih sedam godina u Srpskoj je dodijeljeno 1.870 posthumnih odlikovanja. Na taj način čuva se sjećanje na hrabre borce, koji su stradali za slobodu, smatra Milorad Kojić, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

– Na ovaj način predsjednik Republike Srpske odaje priznanje svima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku, odnosno za slobodu, a ta sloboda se zove Republika Srpska. Veoma je značajno da na ovaj način odajemo priznanje i da od zaborava čuvamo sve naše borce i heroje koji su stradali za našu slobodu – poručio je Kojić.

Da je ovo jedan od načina da se sačuva uspomena na herojske podvige srpskih boraca, smatra i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

– Ovaj čin treba pozdraviti, jer svi naši poginuli borci su zaslužili da dobiju odlikovanje za svoj čin junaštva u posljednjem ratu – smatra Đaković.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo je 29.762 Srba, a od toga 2.700 žena, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

B.D.