Posthumna odlikovanja za 18 boraca prijedorske regije (video)

Medaljom zasluga za narod danas je posthumno odlikovano 18 boraca Vojske Republike Srpske sa prijedorske regije koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Među odlikovanima je i Dušan Jankelić, koji je 1993. poginuo u borbama na bihaćkom ratištu. Za njegоvu suprugu Danicu  ovo odlikovanje je znak da Dušanova pogibija nije bila uzaludna.

– Оvo mi mnogo znači. Jer hoću da znam za šta se borio i za šta je dao život. I da ja moja praunučad imaju uspomenu na njega – rekla je Danica.

Ove godine posthumna odlikovanja za borce izPrijedora, Drinića, Petrovca, NovogGrada i Oštre Luke uručio je izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević.

–Ovo priznanje je sjećanje na naše heroje koji su ugradili svoje kosti u temelje Republike Srpske. To je samo mali način prisjećanja na njihovu herojsku borbu i njihovu odbranu svog naroda i Republike  Srpske. A sad kad imamo Srpsku imamo sve, imamo slobodu – poručio je Dragičević.

Republiku Srpsku stvorili su borci koji su mnogo dali u tim ratnim godinama, a najviše su dali oni koji su u toj borbi položili svoje živote, rekao je gradonačelnik Prijedorа Milenko Đaković. On je napomenuo da je na vlastima da se nastavisа rješavanjem problema sa kojima se suočavaju porodice poginulih boraca.

– Vlasti RS mnogo su uradila da pomognu porodicama poginulih boraca. Ali postoji potreba da  se razriješe još neka pitanja, poput stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca – rekao je Đaković. Ukazom predsjednika RS Milorada Dodika ove godine posthumno su odlikovana 174 borca. Na ovaj način do danas je dodijeljeno 1.700 Medalja zasluga za narod.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!