Danas je potpisan  Memoranduma o saradnji Grada Prijedora i Zanatsko-preduzetničkog udruženja grada Prijedor. Cilj ovog dokumenta, kažu poptisnici, je jačanje saradnje gradske administracije  i privrednika, te pronalaženje rješenja za što bezbolnije prevazilaženje očekivane krize uzrokovane pandemijom virusa korona.

U pitanju je dokument od velikog značaja za male privrednike, jer su ovo za njih teška vremena u kojima nisu imali puno podrške, tako da očekuju da će ovaj memorandum  unaprijediti saradnju sa Gradskom upravom i kako bi se lakše prebrodila ekonomska kriza, rekao je Darko Bosančić, predsjednik skupštine Zanatsko-preduzetničkog  udruženja grada Prijedora.

– Svi preduzeti koraci su povoljni za nas. Počevši od subvencija kredita pa do bolje saradnje sa gradskom upravom. Očekujemo da ćemo postići bolje rezulatate, te da ćemo kroz krizu proći sa manje štete nego što smo je do sada trpjeli – izjavio je Bosančić.

Živimo u složenom vremenu, sa otežanim uslovima za poslovanje, i trenutak je ovo kad jedni drugima moramo pomoći, kako bi se sačuvala privreda, ali i radna mjesta, rekao je gradonačelnik Milenko Đaković. On je naglasio da se u memorandumu nalaze usaglašeni mehanizmi kojima bi se tokom naredne godine olakšalo poslovanje privrednicima i zanatlijama.

– Tu spadaju i potencijalne subvencije za kredite za održavanje proizvodnje i poslovanja. Tu je i smajivanje cijena komunalnih  usluga, uz   usaglašavanje sa pružaocima tih usluga. Definisano je i da u prvoj godini poslovanja oni koji osnivaju zanatsku ili preduzetničku djelatnost budu oslobođeni komunalnih naknada – naveo je Đaković.

Đaković je izrazio očekivanje da će se ovim primjerom voditi i druge lokalne zajednici u Republici Srpskoj, kao i republičke institucije. Dodao je da ovo nisu „normalna vremena“ te da je neophodno da se učini sve da se sačuva ekonomija, ali i zdravlje ljudi, kako bi se izbjegled teže posljedice.

Z.J.