2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

POVEĆAN BROJ POŽARA U PROŠLOJ GODINI

Najnovije vijesti

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor obavila je u prošloj godini 422 intervencije, a vrijednost vatrom zahvaćene imovine iznosila je 5.750.000 KM, pri čemu je pričinjena materijalna šteta od 360.000 KM.
Komandir Jedinice Nebojša Miljuš rekao je Srni da je broj požara veći u odnosu na 2016. godinu, kada je evidentiran 291 požar.

“Tokom prošle godine imali smo 153 intervencije na šumskim požarima, a zahvaćena površina iznosila je 400 hektara, od kojih 134 hektara visoke bjelogorične šume i 180 hektara niskog rastinja”, naveo je Miljuš.

On je istakao da je specijalno odjeljenje za spasavanje intervenisalo šest puta kod saobraćajnih nezgoda, te u potrazi za jednom maloljetnom utopljenom osobom, kao i u drugim situacijama.

Prijedorski vatrogasci su tokom prošle godine, radi efikasnijeg rada na terenu, prošli 176 časova teorijske obuke, 174 časa praktičnih vježbi i isto toliko časova tjelesnih vježbi, sa ciljem povećanja fizičke spreme.

“Sproveli smo redovnu praktičnu obuku za upravitelje čamaca na rijekama i jezerima, kada su to vremenske prilike i vodostaji dozvoljavali, kao i obuku spasavanja iz liftova”, kaže Miljuš.

On je dodao da su pripadnici odjeljenja za spasavanje pod vodom obavili redovno ronjenje u Rosama u Crnoj Gori, dva zarona na rijeci Sani i dva zarona na jezeru Tomašica, što je zakonska obaveza.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor pokrenula je u toku prošle godine veliku investiciju rekonstrukcije i dogradnje Vatrogasnog doma, kao i nabavku vatrogasnih uniformi.

“Zbog najslabije tačke u opremi naše jedinice, odlučeno je da se počne projekat nabavke vatrogasnog vozila za spasavanje sa visina /auto-ljestve/, koje su predviđene za gašenje požara i spasavanje ljudi”, rekao je Miljuš.

On je naveo da su postojeće auto-ljestve stare 44 godine, tehnički prevaziđene i nisu sigurne za intervencije.

izvor: Srna

foto: Arhiva