Povećan broj respiratornih infekcija

 

U Prijedoru je registrovan povećan broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama. Uobičajeno za ovo doba godine, kada je grip najintenzivniji.

U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Prijedor u protekla dva mjeseca, prema prijavama iz porodične medicine, registrovano je 227 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a 647 slučajeva sa akutnim respiratornim infekcijama. Uglavnom se radi o osobama srednje životne dobi i starijim pacijentima.

U Bolnici “Dr Mladen Stojanović” trenutno je na liječenju 11 osoba zbog teških simptoma gripa, preminuo je jedan pacijent koji je već bolovao od teškog oboljenja, a primljen je sa simptomima gripa. Zbog gripa, do daljnjeg su zabranjene posjete pacijentima u prijedorskoj bolnici.

Bolovi u mišićima, glavobolja, otežano disanje, povišena temperatura, suvi ili kašalj sa sekretom, najčešći su simptomi gripa. Obično sve počinje iznenadnim curenjem nosa, bolom u grlu i malaksalošću, što je znak da organizam iz punog zdravlja prelazi u stanje bolesti. Pojavi ovih respiratornih infekcija posebno pogoduju varljivi vremenski uslovi, koji nas prate i ovih dana.

Ljekari savjetuju, pravilna ishrana i dozirana fizička aktivnost, pravi su recept u očuvanju zdravlja tokom zimskih mjeseci.

M.Šodić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!