-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

PRED NAMA 12. PO REDU BLANIK KUP (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

Aerdodrom “Urije”, 26. avgusta, biće domačin 12. po redu jedriličarskog Blanik kupa, odlučeno je na današnjem zasjedanju Organizacionog odbora ove manifestacije. Ove godine takmičenje u preciznom letenju jedrilicom, koje ima međunardoni karakter, nosi naziv „Vihor 2017“.

Lejla Rešić, ministar  uprave i lokalne samouprave RS, rekla je da ovo ministarsvo daje punu podršku takmičenju koje je jedinstveno u Bosni Hercegovini, i po kojem je Prijedor prepoznatljiv.

– Mi to moramo njegovati, i moramo pružiti podršku ovim ljudima kako bi se ova tradicija nastavila. To je naš posao, i ponosno stojimo uz grad Prijedor – navela je Rešićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da se radi o atraktivnoj manifestaciji, koju posječuje velik broj ljudi, pa se poseban akcenat mora staviti na bezbjednost.

– Ja svim takmičarima koji će doći želim vedro nebo i kvalitetno takmičenje. I naglašavam, bezbjednost je najvažniji uslov koji se mora obezbijediti – rekao je Đaković.

Milan Marković, direktor takmičenja, rekao je da se očekuje velik broj takmičara, naročito onih koji dolaze van granica naše države, i da su među njima velika letačka imena.

– Očekujemo ljude iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i Austrije i Australije. Promovišemo Blanik kup, koji postepeno postaje regionalni događaj – naveo je Marković, i dodao da su ovakve manifetacije idealne za promociju avijacije.

Po prvi put biće organizovano i revijalno letenje modelima jedrilice, koje će demontrirati ekipa iz Slovenije. Trenažni letovi održaće se 25. avgusta, dok je glavni takmičarski dan subota, 26. avgusta. Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i grad Prijedor.

Uskoro na ovom mjestu i video prilog!

Z.J.

foto: Giga