„Unapređenje poslovnog ambijenta za preduzetnike“ bila je tema sastanka preduzetnika i predstavnika nadležnih državnih organa i institucija, koji je danas održan u Prijedoru. Ovaj sastanak organizovala je Područna  zanatsko-preduzetnička komora Prijedor, s ciljem da se afirmišu usvojene zakonodavne promjene i ukaže na mogućnosti promjena, koje mogu unaprijediti poslovni ambijent za preduzetnike.

Osim preduzetnika sa prijedorske regije, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za finansije RS, Ministarstva za privredu i preduzetništvo RS, Poreske uprave RS, Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora, Zanatsko – preduzetničke komore RS, gradskog Odsjeka za strateško planiranje, te Agencije „PREDA-PD“. Bila je ovo prilika da se prikaže realno stanje poslovnog ambijenta za preduzetnike, te ukaže na puteve njegovog unapređenja u RS.

– Poslovni ambijent treba poboljšavati, to je mišljenje preduzetnika. Ono što tražimo jeste vrlo stabilan politički sistem, vladavina prava, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, jednakopravnost pravnih subjekata. To nam je vrlo važno, pogotovo što u narednom periodu slijedi javna rasprava o Zakonu o radu i poreskom postupku, a prijedlozi poboljšanja koje danas definišemo bi trebali ući u redove tih zakona  – rekao je Ranko Zgodić, predsjednik Upravnog odbora Zanatsko-preduzetničke komore regije Prijedor.

Predstavnici Poreske uprave RS fizičkim licima koji obavljaju preduzetničku djelatnost predstavili su određene pojedinosti oko primjene poreskih propisa koji su u nadležnosti Poreske uprave RS. – Konkretno po pitanju obaveza plaćanja određenih taksa, republičke, komunalne, poreza na dohodak, oporezivanja malih preduzetnika pod određenim uslovima i drugo – pojasnio je Vlado Kovačević, predstavnik Poreske uprave RS.

Preduzetnicima su potrebne i jednostavnije procedure, smatra Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, kako bi što prije krenuli sa svojom preduzetničkom djelatnošću i tako doprinijeli razvoju privrede. – Bila je ovo prilika da predstavnici Poreske uprave RS samostalnim preduzetnicima približe njihove obaveze. Da znamo šta nas to čeka i koje su to naše obaveze. Često se mijenjaju zakoni i često nismo u toku. Zato nam je ovo prilika da kažemo šta je to što bi trebalo smanjiti ili potpuno izbjeći. I ovaj put smo upozorili da epidemija ilegalnog rada nama stvara problem, kao i na to da su velike komunalne takse. Prisutan je i problem da samostalni privrednici nemaju pravo na stečaj, mi odgovaramo cjelokupnom imovinom i to nam otežava poslovanje, tu su i problemi sa refundiranjem bolovanja – dodao je Bratić. 

Područna zanatsko-preduzetnička komora Prijedor obuhvata oko 3.000 samostalnih preduzetnika sa područja  Prijedora, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Krupe na Uni i Oštre Luke.

M.Šodić

Prethodni“OMAŽ PUŠKINU” (video)
SlijedećiAtletika – GODINA SOLIDNIH REZULTATA (video)