24.8 C
Prijedor

(VIDEO) PREKO 150 ŠAHISTA NA TURNIRU U PRIJEDORU

Međunarodni šahovski turnir, u organizaciji Šahovskog kluba “Rudar”, okupio je u Prijedoru brojne šahovske znalce iz republika bivše Jugoslavije. Šahovski velemajstor i osvajač medalja Dalibor Stojanović iz Bijeljine ne propušta ovakve turnire. Pohvalio je organizaciju ovog sportskog događaja koji je prilika za popularizaciju šaha.

“Drago mi je što učestvuje veliki broj mladih igrača, a i neki državni prvaci, tako da je to veoma dobro za popularizaciju šaha”, rekao je Stojanović.

Nagradni fond “Prijedor opena 2024” iznosio je preko šest hiljada maraka. U Šahovskom klubu “Rudar”, Prijedor, ističu da je Grad kao pokrovitelj obezbijedio nagrade za učesnike i pobjednike, dodajući da je pomoć stigla i od Javnog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i banje “Mlječanica”.

“Kategorije su bile od početnika do velemajstora, a imamo tri turnira: A, B i C tako da svi koji su učestvovali, mogli su se nadati određenim nagradama. Obezbijeđeno je 30 redovnih i 16 specijalnih nagrada, tako da su svi bili na neki način ispoštovani i zadovoljni”, rekao je Igor Javorić iz ŠK “Rudar”, Prijedor.   

 Na ovom turniru učestvovalo je preko 150 šahista i jedan je od najjačih na prostoru bivše Jugoslavije, smatra glavni sudija Vlado Stojanović.

“Ovo je najveličanstveniji turnir u eks-Jugoslaviji, što se tiče nagradnog fonda i učesnika. Šahovsku elitu predvodio je olimpijski reprezentativac BiH Dalibor Stojanović koji igra u bundes ligama, igra pet liga, tu je i olimpijski reprezentativac Hrvatske Mladen Palac te olimpijski reprezentativac BiH Emir Dizdarević”, rekao je Stojanović.

U ime pokrovitelja, prvi potez povukla je Danijela Dodoš, šef Kabineta gradonačelnika Prijedora. Ona je navela da će Grad i ubuduće podržavati šahiste i ovakve turnire uvrštavati u tradicionalne manifestacije “Prijedorskog ljeta”.

“Kažu za šah da je to igra mudrosti. Mi smo šahistima poželjeli da budu mudri, da imaju brz potez i da vidimo danas najbolje partije šaha u gradu na Sani. Grad Prijedor i gradonačelnik Slobodan Javor pružaće i ubuduće punu podršku svim aktivnostima naših šahista, jer ovo je jedan od onih klubova koji tradiciju igranja šaha prenose na mlađe generacije. Drago nam je da ima ko da to uči i nauči”, izjavila je Dodoševa.

Pobjednik A turnira je Sanjin Ćulum, B Fahrudin Halilović dok je na C turniru najbolji bio Radovan Basta. Turnir se inače igra u devet kola po švajcarskom sistemu, a rejtinguje se za FIDE listu ubrzanog šaha.

Zoran Sovilj

NAJČITANIJE