Premijerno „Kolubarska bitka“ (video)

Sinoć je premijerno, kao prva predstava 66. sezone Pozorišta Prijedor, izvedena predstava “Kolubarska bitka“. Riječ je o autorskom projektu Aleksandra Dunđerovića, rađenom po scenariju Borislava Mihajlovića Mihiza, koji je zasnovan na romanu Dobrice Ćosića „Vreme smrti“. Na kolektivnom projektu učestvovali su, osim prijedorskog, pozorišta iz Banjaluke, Beograda, pozorišni radnici iz Beograda i  Zagreba, ali i Velike Britanije, gdje Dunđerović predaje na Kraljevskoj akademiji za pozorište u Birmingemu.

-Ovo je zajednički rad, apsolutno svih u pozorištu, kompleksna, multimedijalna predstava koja zavisi od različitih elemenata, od zvuka, svjetla, projekcije, glumačke igre… Jako sam zadovoljan predstavom, na prvom mjestu velikim entuzijazmom i profesionalizmom ansambla- rekao je Dunđerović i dodao da će predstavu 11. novembra igrati u Beogradu, na obilježavanju stogodišnjice kraja Velikog ili Prvog svjetskog  rata, a u planu je da u aprilu naredne godine bude igrana i u Velikoj Britaniji.

Zoran  Baroš, direktor gradskog Pozorišta, rekao je da je, sudeći po reakcijama publike, predstava više nego dobra.

-Od glumačke igre do svih elemenata, video, muzičke produkcije, efekata…Veliku zahvalnost dugujemo Dunđeroviću koji je taj projekat realizovao kod nas i iskreno se nadam da će „Kolubarska bitka“ biti dugo igrana na daskama prijedorskog pozorišta. Pretpostavljam da će biti i dosta gostovanja – rekao je Baroš.

Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta RS, koji u predstavi igra vojvodu  Živojina Mišića, rekao je da je na sceni sve bilo prilično sigurno i opušteno. – Moja uloga je prilično zahtjevna, ima mnogo teksta, ali je i uživanje bilo igrati takav lik, možda najvećeg srpskog vojskovođe u istoriji – rekao je Jokić.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, rekao je da je ovo prikaz jedne junačke bitke i oficira i vojnika i političara.

– Vojnici su ponovo pobijedili u ovom ratu i ostvarili ono što niko nije očekivao nad daleko nadmoćnijim neprijateljem. To istorija piše i mi to moramo pominjati i čuvati od zaborava – rekao je Đaković i dodao da se Grad trudi da pomogne svom pozorištu.

– Završili smo novu rasvjetu, nove zvučne elemente, tonski i svjetlosni park, a nastavićemo da pomažemo i ubuduće – naglasio je Đaković.

Sinoćnjoj premijeri prisustvovao je i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS. U predstavi, pored Gorana Jokića, igraju  Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Branko Janković, Mirela Predojević, Željko Kasap, Dean Batoz, Jelena Seksen, Želimir Rivić, Siniša Vučićević, Zorica Jojić, Dimitrije Vokić, Vasilije Pačariz, Milovan Srdić i Dubravko Vukadinović.

M.Z.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!