27.8 C
Prijedor

PRIJE 80 GODINA POČEO DESANT NA DRVAR

Nijemci su pod šifrom “Konjički skok” 25. maja 1944. godine u Drugom svjetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, s namjerom da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.
Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili njemački padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage od Knina, Bihaća, Banjaluke, Jajca i Livna.

Jedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanijele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus bočnim udarima poremetili su njemačku operaciju.

Opština Drvar, u saradnji sa Centrom za kulturu i sport, obilježava 80 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar uz bogat kulturno-umjetnički program, izložbe i istorijska predavanja.

Načelnik Drvara Dušica Runić rekla je ranije Srni da će danas u 10.00 časova biti položeni vijenci kod spomenika posvećenog žrtvama fašističkog terora, otvorena izložba “Spomenik”, a potom će biti organizovana i štafeta mladosti.

“U Spomen-kompleksu `25. maj 1944` pod pećinom biće otovrena izložba pod nazivom `80 godina od Desanta`, a za posjetioce će biti pripremljen i tradicionalni vojnički pasulj”, rekla je Runićeva. 

SRNA, foto RTRS

NAJČITANIJE