5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Prijedor domaćin manifestacije „Dani rijeke Sane“

Najnovije vijesti

Ekološka štafeta koja je putovala slivom rijeke Sane, od Mrkonjić Grada, Ključa, Sanskog Mosta i Oštre Luke, svečano je danas dočekana u Prijedoru, gdje je ispraćena na dalji put. Ove godine, čast da bude domaćin i organizator manifestacije “Dani rijeke Sane” pripala je Gradu Prijedoru.

Ova manifestacija ima za cilj očuvanje i zaštitu rijeke Sane i njenih pritoka, od izvora do ušća, kao i podizanje svijesti o značaju i očuvanju životne sredine.

Potpisivanjem Deklaracije „Dani na Sani 2001.“, načelnici opština Sanskog sliva iskazali su podršku ovoj manifestaciji i obavezali da će štititi rijeku Sanu kao dobro od opšteg interesa.

Naši mladi sugrađani dali su svoj doprinos ovoj manifestaciji. Crtali su i pisali na temu: „Ja volim rijeku Sanu“. Nagrađeni su i najbolji radovi. Kada su u pitanju likovni radovi, prvo mjesto je osvojila Katarina Pašagić iz OŠ „Desanka Maksimović“. Drugo mjesto je pripalo Eleni Grbić iz OŠ „Branko Ćopić“, a treće Loreni Mirković-Lovrić iz OŠ „Desanka Maksimović“i Milici Došen iz OŠ „Branko Ćopić“.

Anastasija Aničić iz OŠ „Desanka Maksimović“ imala je najbolji literarni rad, drugo mjesto osvojila je Isidora Vokić iz OŠ „Petar Kočić“, treće Maja Zekanović iz OŠ „Petar Kočić“ i  Marija Vučović iz OŠ „Dositej Obradović“.

Voda sa izvora rijeke Sane biće izlivena sutra na ušću u rijeku Unu u Novom Gradu. Ovim simboličnim činom željelo se poručiti kako Sana treba ostati jednako čista cijelim svojim tokom.

Program manifestacije u Prijedoru uveličali su članovi KUD-a “Kozara” i članovi Tekvodno kluba „Ljubija“ i njihovi drugari iz Banja Luke.

M.Stegić