15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

PRIJEDOR PRVI U RS IMA TIM RADIO-MREŽE ZA OPASNOST

Najnovije vijesti

Danas je promovisan tim Radio-mreže za opasnost, koji je formiran pri Radio klubu „Kozara“, a koji, kako kaže Jovica Knežević, predsjednik Kluba, za cilj ima poboljšanje radio-komunikacije u slučaju elementarnih nepogoda.

– Cilj ove radio-mreže jeste da pružimo pomoć Civilnoj zaštiti i strukturama grada Prijedora u slučaju potrebe. Naknadno ćemo raditi na projektu uvezivanja svih struktura zaštite u Republici Srpskoj u slučaju prekida svih drugih vidova komunikacije – naveo je Knežević.

Promociji je prisustvovala Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, koja je naglasila da se značaj radio-komunikacije pokazao 2014. za vrijeme katastrofalnih poplava.

– Do tada su se radio-amateri i njihova komunikaciona oprema smatrali dijelom prošlosti. Međutim, jedinu komunikaciju koju smo imali sa lokalnim zajednicama u prvim danima poplava, omogućili su  radio-amateri – rekla je Rešićeva.

Podršku radio-amaterima pruža Ministarstvo saobraćaja i veza RS, pod čijom ingerencijom se ova oblast nalazi od 2016. godine.

– Naše ministarstvo na godišnjem nivou izdvaja sredstva za radio-amatere. Ona se koriste za njihovo opremanje i kupovinu opreme, da bi bili sposobni odgovoriti svakom zadatku – rekla je Dijana Obradović, pomoćnik ministra saobraćaja i veza, koja je dodala da se radi o prvom timu ove vrste u RS.

Podršku prijedorskim radio-amaterima pruža i Gradska uprava, pa je tako Radio klub „Kozara“ od Grada dobio prostorije u kojima radi i obučava nove članove.

Z.J.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!