Međunarodni dan voda, 22. mart, u svijetu se obilježava od 1993. godine, a ove godine na temu “Šta nam voda znači”. Zaštita ovog vitalnog resursa jedan je od važnih ciljeva, kojem u prijedorskom “Vodovodu”, po riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Dragana Stamenića, poklanjaju dužnu pažnju.

I ove godine radnici ovog preduzeća su se okupili u tradicionalnoj akciji sakupljanja kabastog i drugog otpada u zoni neposredne zaštite bunara EB3 u Tukovima, ali posla za njih nije bilo.

– Namjera nam je bila da prikupimo kabasti i drugi otpad i odvezemo ga na regionalnu deponiju Kurevo. Međutim, otpada ove godine nema. Apeli na svijest građana da posvete veću pažnju adekvatnoj brizi o izvorištima pitke vode su urodili plodom – rekao je Stamenić.

Povodom Svjetskog dana voda, građanima će, uz martovske račune za utrošenu vodu, biti dostavljen godišnji bilten “Vodovoda” na ovu temu. Tradicionalne aktivnosti s prijedorskim školama i nagrađivanje likovnih i literarnih radova na temu značaja vode, ovog puta su izostali zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Klimatske promjene i zagađenje životne sredine širom svijeta podstiču alarmantne krize s nestašicom vode, a poplave, suše i zagađenje vode dodatno pogoršavaju već degradiranu vegetaciju, tla, rijeke i jezera. Nebrigom o ekosistemu, još više se umanjuje mogućnost osiguranja pitke vode za sve ljude, upozoravaju u prijedorskom “Vodovodu” povodom Svjetskog dana voda.

D. S.